Nyt Carlsberg Young Researcher Fellowship

tirsdag 07 dec 21

Kontakt

David Earl Roberson
Lektor
DTU Compute

Lektor David Earl Roberson modtager en bevilling på 5 mio. fra Carlsbergfondet til at undersøge et grundlæggende fænomen inden for grafteori i kvantecomputere.

Forventningerne til kvantecomputere er enorme. Teknologien vil kunne løse praktiske problemer, som ingen klassisk computer kan og dermed revolutionere vores samfund med applikationer indenfor f.eks. kryptografi, kommunikation, materialevidenskab og medicin. Men nogle af de grundlæggende fænomener, der er ansvarlige for kraften i kvantecomputere, f.eks. sammenfiltring eller ’entanglement’ på engelsk er stadig dårligt forstået.

Med tildelingen af Carlsberg Young Researcher Fellowship modtager lektor David Earl Roberson fra Section for Algorithms, Logic and Graphs ved DTU Compute 5 millioner kroner til at forske i og udvikle quantum graph theory, som er et forskningsområde i vækst. Bevillingen vil gøre det muligt at ansætte en ph.d.-studerende og to postdocs.

"Jeg er meget taknemmelig for bevillingen fra Carlsbergfondet, fordi det er et meget prestigefyldt legat. Jeg er spændt på at få muligheden for at opbygge min egen forskningsgruppe, og jeg ser frem til at arbejde på projektet," siger David Earl Roberson.

Kvanteinformation og kombinatorik
Kvantesammenfiltring er en grundlæggende ressource indenfor kvanteinformation og beregning. Men man har stadig ikke en fuldstændig forståelse af dette fænomen, og derfor håber David med sit team at finde ny viden om det.

Projektet er centreret omkring en opgave, hvor to parter anvender kvantesammenfiltring for at overbevise en tredje om, at to givne netværk, også kendt som 'grafer', har samme struktur. Når dette er muligt, siges graferne at være ’kvanteisomorfe’.

"Vi håber, at vores projekt vil føre til nye gennembrud på områder, hvor fremskridtene er bremset eller stoppet"
Lektor David Earl Roberson fra Section for Algorithms, Logic and Graphs ved DTU Compute

Projektet vil bruge kvanteisomorfi til at udvikle dybe forbindelser mellem kvanteinformationsteori, kombinatorik og ikke-kommutativ matematik og kaste nyt lys over dette fænomen og give nye værktøjer til at forstå og gøre brug af sammenfiltring. Omvendt vil disse forbindelser give nye perspektiver på problemer i diskret matematik og ikke-kommutativ matematik og vil give mulighed for at overføre teknikker mellem disse forskningsfelter.

"Vi håber, at vores projekt vil føre til gennembrud på områder, hvor fremskridtene er bremset eller stoppet," siger David Earl Roberson.

Projektet starter 1. september 2022.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.