Profil
Nyheder
LoadingText

DTU Nyheder

2023
Vinder af årets Videnskabspris 2023 fra IDA/Elektrofondet David Arge Klevang Pedersen, DTU Space, (nr. 2. fra venstre) sammen med formand for Elektrofondet, Poul Toft Frederiksen fra Poul Due Jensens Fond,  Grundfos Foundation, (t.v.), samt vinderne af kandidatpriserne til lovende talenter på elektrområdet @Foto: IDA, Henrik Frydkjær
19 JUN

DTU-forsker får fornem pris af ingeniørforeningen IDA

Lektor og forsker ved DTU Space David Arge Klevang Pedersen er vinder af Videnskabsprisen 2023 fra Ingeniørforeningen IDA. Prisen tildeles for et enestående bidrag med forskning og avanceret teknologi til NASA's Mars 2020-mission.

Rumforskning
Lab on a chip prototype
13 JUN

Et samarbejde om algoritmer kan skubbe "laboratorium på en chip" ud i den virkelige verden

Det er svært at få et komplekst stykke hardware til at fungere med alle variablerne i den virkelige verden. Men gennem et DIREC-projektsamarbejde kom Luca Pezzarossa meget tættere på at have en fungerende prototype.

Informationsteknologi Matematik Medicin og medicoteknik
2022
NASA-køretøjet Perseverance ser ud over bunden af det cirka én km dybe Jezero-krater på Mars, hvor der nu ved hjælp af bl.a. udstyr fra DTU Space er fundet spor efter lava, der har interageret med vand. (Foto: NASA)
26 AUG

DTU hjælper NASA med at bekræfte overraskende fund på Mars

Nye undersøgelser med NASAs Mars-køretøj Perseverance har bekræftet fund af lava. Dermed øges sandsynligheden for at finde tegn på liv.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter
06 MAJ

Første DTU-mikrochip bygget med open source-værktøj

12 studerende har designet en chip med gratis software, og den bliver produceret i USA uden omkostninger gennem et Google-initiativ.

Elektroteknologi Informationsteknologi Matematik
22 APR

Stor interesse for at møde chipindustrien på Chip Day

Danmark har brug for flere uddannede chipdesignere, og DTU Compute øger nu indsatsen for at få flere studerende til at vælge den karrierevej.

Elektroteknologi Matematik Hardware og komponenter
2021
Område med klippemateriale i Jezero-krateret på Mars fotograferet fra Mars 2020-roveren Perseverance den 21. december 2021. (Foto: NASA)
22 DEC

Spor efter lavastrømme på Mars fundet med udstyr fra DTU

Med hjælp af udstyr fra DTU Space har NASA’s Mars 2020-mission fundet lava og et omgivende miljø, som rummer mulighed for tidligere liv på planeten.

Rumteknologi og instrumenter Solsystemet
Photo: Khi Solar One South Africa, Shutterstock Nicole Macheroux-Denault
05 AUG

En handlingsplan for Afrikas elsektor

En ny policy-kommentar i Science peger på, hvordan man kan foretage en tiltrængt udvidelse og modernisering af Afrikas elsektor. Artiklen fremhæver den afgørende rolle, som internationale partnerskaber som fx Sustainable Energy for All kan spille for at nå dette mål.

Energi Elforsyning
Køretøjet Perseverance, som det vil se ud, når det er landet på Mars. Kamerasystemet fra DTU Space indgår i instrumentet PIXL – som på illustrationen lyser med violet mod klippen. (Illustration: NASA)
17 FEB

DTU-udstyr på Mars: Syv minutters 'rædsel' venter før landing

NASA’s Mars-mission, som DTU Space deltager i, skal bremses fra 20.000 kilometer i timen til gang-fart og undervejs finde det rette sted at lande, før fartøjet sættes ned på Mars. Det skal ske i løbet af syv minutter den 18. februar 2021.

Rumforskning Solsystemet
2020
Meet the future Daan Cederløf
03 DEC

Meet the future - Daan Cederløf

Daan Cederløf er ph.d. studerende på 3. år på DTU Vindenergi, hvor han beskæftiger sig med skader i kompositmaterialer til vindmøllevinger.

Energi Vindenergi
Mars 2020-missionen sendes afsted 30. juli 2020 fra Cape Canaveral i Florida, USA. (Foto: NASA)
04 AUG

Mars-mission blev sendt sikkert afsted på 500 mio. km rejse

Alt fungerede perfekt, da NASA’s Mars 2020-mission blev sendt i rummet torsdag. Undervejs tjekkes udstyret ombord, fra blandt andet DTU, der skal udforske den røde planet.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter Solsystemet
Mars 2020-roveren, Perseverance, er klar til opsendelse. T.h. ses armen, som kamera- og 'blitz'-systemet fra DTU Space sidder på. (Illustration: NASA)
27 JUL

Så skal der jagtes tegn på liv på Mars med teknologi fra DTU

DTU bidrager til en banebrydende NASA-mission, som nu opsendes til Mars for at lede efter tegn på, at der har været liv. Det er en af de hidtil mest avancerede missioner til planeten.

Rumforskning Solsystemet Rumteknologi og instrumenter
2019
Cannabis oil. Photo by workwithsherpa, Sherpa SEO
28 FEB

Forskere brygger cannabis-kemikalier i ”hacket” gær

Flere kemiske forbindelser fundet i cannabis (cannabinoider) kan produceres i genetisk modificeret gær, viser et nyt studie udgivet i Nature. Dette fund kan potentielt føre til billigere, forbedrede og miljøvenlige cannabis-lægemidler.

2018
PIXL-instrumentet er belagt med guld for at beskytte det mod farlig stråling fra solen og for at bevare den rigtige temperatur. Foto: Jeppe Mølgaard
13 NOV

DTU Space færdiggør teknologi til Mars-mission

Forskere fra DTU Space har færdiggjort teknologi, som skal finde tegn efter liv på Mars.

Geovidenskab Rumforskning
2016
Illustration: JPL/NASA
02 FEB

DTU udvikler teknologi til Mars-mission

To ph.d.-studerende er i gang med at udvikle et instrument til et robotkøretøj, der bliver sendt til Mars som en del af NASA-missionen ’Mars 2020’.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter
2014
P.h.D studerende - Joan Hee Roldsgaard forsvarer sin afhandling
18 NOV

P.h.D studerende - Joan Hee Roldsgaard forsvarer sin afhandling

Fredag den 28.november kl.13 forsvarer ph.d.-studerende Joan Hee Roldsgaard sin afhandling "Probabilistic Modeling and Risk Assessment of Cable Icing".