Profil
Nyheder
LoadingText

DTU Nyheder

2019
Michael Schultz Rasmussen er fra sommeren 2019 ansat som ny afdelingsleder på DTU Space, han kommer fra en lederstilling hos COWI A/S. (Foto: DTU Space)
07 JUN

DTU Space ansætter ny afdelingsleder på geo-området

Michael Schultz Rasmussen tiltræder 20. august som ny afdelingsleder for Geodæsi og Geodynamik på DTU Space. Han kommer fra en lederstilling hos COWI A/S.

Geovidenskab Klimaændringer Kortlægning og opmåling Jordobservation Satelitter
Først optagelse af et sort hul er offentliggjort 10. april 2019, det er optaget med EHT i galaksen Messier 87 (Foto: ESO/EHT)
10 APR

Astronomer har optaget det allerførste billede af et sort hul

Det første billede af et sort huls omrids, som er optaget ved hjælp EHT-teleskoperne på Jorden, er netop offentliggjort. I Danmark er DTU Space vært for den markante videnskabelige begivenhed.

Astrofysik
Den danske Ørsted-satellit blev sendt i rummet 23. februar 1999 fra Californien. (Foto: DTU Space)
22 FEB

Danmarks første satellit er stadig i live i rummet efter 20 år

DTU var stærkt involveret i arbejdet med Danmarks første satellit Ørsted. Den blev sendt i rummet 1999 for at måle Jordens magnetfelt og har stadig betydning for forskning i Jordens fysik.

Rumforskning Jordobservation Satelitter
DTU skal i 2019-20 udvikle et nyt læringsmiljø om rummet og naturvidenskab til brug i skoler og gymnasier. (DTU Space)
07 JAN

DTU Space skal udvikle virtuel rumundervisning til unge

Med 2,1 mio. kr. i støtte fra Novo Nordisk Fonden skal DTU Space stå i spidsen for udvikling af et virtuelt læringsmiljø til skoler og ungdomsuddannelser om rummet, naturvidenskab og teknologi.

Rumforskning Geovidenskab
2018
Billede ESA
21 DEC

Nyt ESA Business Incubation Centre forankres på DTU

Ambitiøs rugekasse for rumindustrien skal levere hjælp, rådgivning og økonomisk støtte til danske vækstvirksomheder og iværksættere.

Geovidenskab Informationsteknologi Rumforskning Transport og logistik
Danmark fotograferet fra Den internationale rumstation, ISS, i 2015. (Foto: Andreas Mogensen, ESA)
23 NOV

Den internationale rumstation og et flot samarbejde fylder 20

DTU Space har ydet flere bidrag til Den internationale rumstation, som både har vakt begejstring og sikret internationalt samarbejde.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter
TAPAS består blandt andet af 11 referencestationer i og omkring Aarhus, med Leica-modtagere, der henter positionssignaler ned fra Galileo-satellitter. (Foto: DTU Space)
26 OKT

DTU tester superpræcist positioneringssystem i Aarhus

DTU Space har udviklet en ny platform til at teste og udvikle systemer til præcis positionering på baggrund af satellitdata. Systemet, TAPAS, stilles til rådighed for firmaer og myndigheder, der vil udvikle nye koncepter for eksempelvis førerløse køretøjer.

Informationsteknologi Satelitter
Merkur er noget mindre end Jorden, her er størrelsesforholdet mellem de to planeter illustreret. (Illustration: NASA/Wikipedia)
21 OKT

ESA sender rumfartøj ud på en ni mia km lang rejse

DTU Space var med ved opsendelsen, da ESA's unikke mission til Merkur blev skudt afsted lørdag morgen for at kortlægge planeten

Det nye grundforskningscenter DAWN er et samarbejde mellem DTU Space og Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, det blev indviet officielt 22. juni 2018. (Foto: KU/NBI, DTU Space)
05 JUL

Nyt astronomisk forskningscenter på plads i København

Så er det nye grundforskningscenter DAWN indviet. Centret er et samarbejde mellem Københavns Universitet og DTU. Førende forskere skal de kommende år undersøge det kosmiske daggry, hvor universets første galakser, stjerner og sorte huller kom til. 

Astrofysik Rumforskning
ASIM monteret på ISS 13. april 2018 - ses øverst t.v. på billedet. (Foto: ESA/P. Thomsen)
16 APR

ASIM-observatoriet er monteret på rumstationen og fungerer

DTU Space ser frem til at få data fra rumobservatoriet ASIM, som blev monteret på den internationale rumstation ISS i weekenden.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter Jordobservation
ASIM-opsendelsen 2. april 2018 fra Cape Canaveral i Florida med en SpaceX Falcon 9 raket var succesfuld. (Foto: NASA)
02 APR

Danmarks store rumprojekt er sendt sikkert i kredsløb

Den dansk-ledede ASIM-mission er opsendt til Den Internationale Rumstation, ISS, for at observere store lyn og røntgenstråling fra tordenvejr. Det skete helt efter planen 2. april kl. 22.30 dansk tid.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter Klimaændringer
Astronaut Andreas Mogensen er en del af 'flight control’-holdet i Houston, når ASIM sendes op til Den Internationale Rumstation, ISS. (Foto: NASA/ESA)
26 MAR

Andreas Mogensen: ’Vi øver os i fejl og problemer’

Nedtællingen til opsendelsen af Danmarks næste store rumprojekt ASIM er begyndt. Fra kontrolcenteret i USA deltager astronaut Andreas Mogensen i arbejdet med at få bragt ASIM sikkert ud til Den Internationale Rumstation, ISS, hvor udstyret skal jagte lyn.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter
Satellitten Ulloriaq skal på forsøgsbasis bruges til at teste monitorering af fly og skibe i det arktiske område i 2018-20. (Foto: GomSpace)
02 FEB

Unik dansk satellit er sendt i kredsløb over Arktis

En ny dansk satellit er sendt i rummet for at teste monitorering af skibe og fly i det arktiske område. Det sker i samarbejde mellem DTU, Forsvarsministeriet og virksomheden Gomspace.

Satelitter Jordobservation Rumteknologi og instrumenter
2017
03 OKT

Nobelprisen i fysik går til opdagelsen af gravitationsbølger

DTU Space lykønsker de tre amerikanske forskere bag opdagelsen af gravitationsbølger, som i dag har fået Nobelprisen i fysik. DTU Space forsker blandt andet i sorte huller og neutronstjerner, hvor gravitationsbølger opstår.

Rumforskning Fysik
DTU Space er partner i EU-konkurrencen Odysseus for unge ruminteresserede. (Illustration DTU Space/Odysseus)
13 JUN

Unge europæiske rumtalenter dyster på science camp i Sorø

DTU Space sender nu 27 udvalgte unge til rumdyst på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø. Her dystes om en finaleplads i rum-konkurrencen Odysseus, som er iværksat med støtte fra EU for at øge interessen for rumforskning blandt unge europæere.

Rumforskning
Inspektionsskibet Ejnar Mikkelsen på opgave. (Foto: Søværnet/ Troels Sundwall).
03 FEB

DTU-sikkerhedscenter skal styrke forskning og samarbejde

Et nyt center, Security DTU, skal styrke DTU’s forskning og lette myndigheders og virksomheders adgang til universitetets viden på sikkerhedsområdet. Centeret placeres på DTU Space

Materialer Informationsteknologi Miljø og forurening
2016
Foto: DTU Space/Morten Garly Andersen
23 SEP

DTU hilser regeringens nye dronestrategi velkommen

Danmark har i dag fået sin første nationale strategi for droner. DTU har mange aktiviteter inden for drone-området og vil bidrage med vigtig viden, når strategien skal udfoldes. DTU ser derfor frem til, at der nu sættes nye initiativer i værk og kommer ekstra fokus på området herhjemme.

Jordobservation
xx
27 JUN

DTU ser frem til samarbejde om satellitter i Arktis

DTU Space og Polar DTU har bidraget med viden og ekspertise til den civile del af forsvarets nye Arktis-analyse.

Satelitter Polarforskning
Danmark fotograferet fra den Internationale Rumstation (ISS) af den danske astronaut Andreas Mogensen. (Foto: ESA/DTU Space)
23 JUN

DTU Space ser frem til at arbejde med ny dansk rumstrategi

Danmark har i dag fået sin første nationale rumstrategi, som DTU Space ser frem til at arbejde med. Det er regeringen, der har offentliggjort strategien, som er udformet af en arbejdsgruppe under Uddannelses- og Forskningsministeriet

Rumforskning Jordobservation Rumteknologi og instrumenter Satelitter Jordens magnetfelt Kortlægning og opmåling
Foto: Morten Garly Andersen
11 APR

DTU Space sender unge rumtalenter til Sorø

Denne uge dyster 13 udvalgte unge med særlig interesse for rumforskning om en plads i finalen ved dette års Odysseus-konkurrence. Det er en international konkurrence, der støttes af EU og er sat i søen for at øge interessen for naturvidenskab, især rumforskning blandt unge europæere.

Rumteknologi og instrumenter Satelitter Solsystemet