Colourbox

Nyt projekt vil bruge særlig 3D-teknik til at kortlægge nerveforbindelser i hjernen

fredag 14 jan 22

Kontakt

Tim Bjørn Dyrby
Professor
DTU Compute
45 25 34 24
Lundbeckfonden støtter dristig forskning. Lektor Tim Dyrby på DTU Compute er én af 26 forskere fra danske universiteter, som netop har fået penge til nytænkende forskning inden for neurovidenskab.

Pengene (1.861.353 kroner) kommer fra Lundbeckfondens forskningsprogram LF Experiment, der støtter projekter, der kan karakterises som dristige, og hvor forskerne ’virkelig vover at tænke ud af boksen’, skriver fonden i sin pressemeddelelse. Dristige projekter får 50 mio. kr. fra Lundbeckfonden.

I projektet vil Tim Dyrby og hans team virtuelt ved hjælp af en særlig 3D-teknik afbillede hjerneforbindelser i små hjerner som mus og rotter for at kortlægge hele nerveforbindelseslandskabet.

"I dag bruges man et kontraststof, som injiceres i hjernen. Typisk kan kontraststoffer kun vise en enkelt hjerneforbindelse, men den begrænsning forventes vores metode ikke at have. "
Tim Dyrby, lektor, DTU Compute

”I dag bruges man et kontraststof, som injiceres i hjernen. Typisk kan kontraststoffer kun vise en enkelt hjerneforbindelse, men den begrænsning forventes vores metode ikke at have. Ud fra MRI-skanninger kan man også virtuelt afbillede hjerneforbindelserne i den human hjerne, men billedopløsningen af MRI er for dårlig til små hjerner. I stedet bruger vi et mikroskop med mikrometer-opløsning, som kobles sammen med matematiske modeller,” siger Tim Dyrby.

Innovativ arbejdsmetode
Dristigheden i projektet handler om en ny type billedkontrast.

”Vi mener, den har et bredt potentiale. Det dristige er, at vi ikke helt forstår, hvorfor billedkontrasten fungerer, som den gør,” fortæller han.

Udgangspunktet for forskningen er i sidste ende at få en bedre forståelse af hjernesygdommes påvirkning af hjernens nervesystem, så man kan behandle og forebygge neurologiske sygdomme.

Forskningen her vil kunne bruges meget bredt inden for mange biologiske områder, men det er nok mest til grundforskning inden for det biomedicinske område. Det bliver et værktøj til forskere eller virksomheder, som udvikler medicin, og som ønsker at kunne afbillede de hjerneforbindelser, som deres medicin relaterer sig til,” mener Tim Dyrby.

Projektet begynder den 1. marts 2022.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.