LoadingText

DTU Nyheder

2022
Grøn plante. Foto: Colourbox | Green plant. Photo: Colourbox
07 JUN

Møde i forskningsfællesskabet START

Udvikling af fremtidens løsninger til grøn omstilling indenfor landbrugs- og fødevaresystemer er på dagsordenen på et møde i det tværfaglige forskningsfællesskab START den 5. juli 2022.

Fødevareproduktion Fødevareteknologi Fødevarer og fiskeri
ASIM-instrumentet flytter til ny position på ISS 10. januar 2022. (Foto: ESA)
10 JAN

DTU-forskere opdager sjælden stråling fra en fjern galakse

Stråling fra en sjælden type neutronstjerne er detekteret med ASIM-instrumentet, som har fået en ny placering på rumstationen ISS.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter
2021
Foto: ESA, NASA
25 OKT

Danmarks store rumprojekt forlænges

Gode forskningsresultater ligger til grund for, at det danske rumobservatorium ASIM bliver forlænget til 2025.

Rumforskning
Foto Bax Lindhardt
25 JAN

Laserlys kan afsløre skibsmalingens tilstand

Med infrarødt laserlys kan forsker fra DTU Fotonik frembringe detaljerede 3D-billeder af skibsmaling, så malingerne kan blive mere holdbare og miljøvenlige.

Lasere Optik
21 JAN

DTU-teknologi analyserer kæmpe-lyn i rummet

Danmarks hidtil mest ambitiøse rumprojekt, Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM), dokumenterer, hvordan et 50 km langt blåt lyn skabes i toppen af en tordensky og udbreder sig opad gennem stratosfæren.

Rumforskning
2020
Produced Water Management
21 SEP

Åbent for Projektforslag til tema om Re-injektion af Produceret Vand

Som en del af arbejdsprogrammet Håndtering af Produceret Vand, der startede op i begyndelsen af 2020, leder DHRTC nu efter nye idéer til at løse udfordringer relateret til re-injektion af produceret vand i kalkfelterne. Fristen for at indsende projektforslag var d. 19. oktober 2020.

Energi og forsyning Energieffektivisering Energiproduktion Fossile brændsler Kemi Byggeri og materialer Skibe og off-shore-konstruktioner Innovation og produktudvikling
Tunneledderkop
25 FEB

Ny generation af modgift mod edderkoppebid på vej

Med en innovativ metode har kandidatstuderende Sofie Føns taget det første skridt til at udvikle verdens første modgift mod edderkoppegift baseret på menneskelige antistoffer.

Bioteknologi Sundhedsteknologi
ASIM-baseret forskning på forsiden af Science 10. januar 2020. (Foto: Science)
17 JAN

Danmarks store rumprojekt ASIM udgør en cyklus af viden

De første store resultater fra den dansk-ledede ASIM-mission, som undersøger lyn i rummet, var for nylig på forsiden af Science. Dermed sluttes en cyklus for DTU Space, der står bag projektet.

Rumforskning
2019
ASIM er monteret uden på Den Internationale Rumstation ISS, som er  i kredsløb godt 400 km over Jorden, hvorfra den undersøger uvejr nær Jorden. (Foto: ESA)
11 DEC

DTU-forskere afdækker klodens ekstreme energiudladninger

Nu er der nyt fra Danmarks store rummission ASIM, som blev sendt i rummet i fjor. Forskerne kan nu forklare mere om de voldsomme fænomener, der opstår i forbindelse med tordenvejr over skyerne. Den nye viden er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

Rumteknologi og instrumenter Solsystemet
Foto Annette Refn
08 AUG

DTU-rumforsker får H. C. Ørsted Forskerpris 2019

Lynforsker Torsten Neubert modtager H. C. Ørsted Forskerpris for at være med til at forstå, hvordan kæmpelyn bliver skabt i rummet.

Rumforskning
ASIM er monteret uden på Den Internationale Rumstation ISS, som er  i kredsløb godt 400 km over Jorden, hvorfra den undersøger uvejr nær Jorden. (Foto: ESA)
09 APR

Rummissionen ASIM afdækker ny viden om vilde rumlyn

Målinger fra det store rumprojekt ASIM, der er monteret på Den Internationale Rumstation, viser et sandt festfyrværkeri med hundredvis af af blå lyn og røntgenstråling over tordenskyer.

Rumteknologi og instrumenter Jordobservation
2018
Image: DTU
22 NOV

Elever kan snart programmere og dyrke grønt i skolen

Danske skoleelever får mulighed for at lege med maden i et nyt projekt, hvor de med en computer kan dyrke grønt i biologitimerne.

Ernæring og kostvaner Fødevarer og fiskeri
Uvejr over Sumatra i Indonesien optaget med ASIM's instrumenter april 2018, der er formentlig tale om en elver. (Foto: ESA/DTU Space)
24 MAJ

ASIM-observatoriet har registreret de første kæmpelyn

Forskere fra DTU Space har fået optaget og analyseret de første fascinerende billeder af et voldsomt uvejr over Jorden ved hjælp af ASIM-observatoriet på Den Internationale Rumstation.

Rumforskning Rumteknologi og instrumenter Jordobservation