Teknologisk robusthed kræver tæt samarbejde

fredag 28 okt 22

Kontakt

Tobias Kasper Skovborg Ritschel
Adjunkt (Tenure Track)
DTU Compute
45 25 33 15

Kontakt

Line Katrine Harder Clemmensen
Lektor
DTU Compute
45 25 37 64

Kontakt

Mark Bernhard Riis
Head of Innovation
DTU Compute
45 25 52 22

Digital Tech Summit

  • Digital Tech Summit, DTS, er et samarbejde mellem alle danske universiteter og DIREC - Digitalt Research Centre Denmark, IT-Branchen, DI Digital, Dansk Erhverv, Dansk IT og Teknologiens Mediehus.
  • Tech-eventen er den største akademisk funderet teknologi- og business event i Norden med præsentationer, debatter, studenterworkshops, prisuddelinger og virksomhedsstande.
  • DTS fungerer som et mødested, hvor forskere kan udveksle den nyeste viden med industrien, herunder startups, der driver den digitale udvikling i Danmark og Norden.  
  • #DTS2022 havde i år særligt fokus på opbygning af europæisk ’tech-robusthed - ”Building European Tech Resilience” – om hvordan teknologi kan hjælpe med at løse de store samfundsudfordringer, som Europa står overfor i dag; klimakrisen, energikrisen, sundhedsvæsen og sygdomsforebyggelse, produktion, sikkerhed og mange flere.
  • DTS 2022 fandt sted i Bella Center Copenhagen i dagene 25.-26. november 2022.
  • Læs mere her 

På tech-eventen Digital Tech Summit delte industrien og universiteterne viden om løsninger, der kan hjælpe Europa gennem samfundsudfordringerne.

Europa står over for store samfundsudfordringer med klimakrisen, energikrisen, sygdomsforebyggelse, produktion, sikkerhed med mere. Udfordringer, der blandt andet er blevet understreget med krigen i Ukraine, Covid-19-pandemien og den seneste klimarapport fra FN’s miljøorganisation UNEP. 

Her kan sikker teknologi være med til at gøre vores samfund mere robuste, og netop teknologisk robusthed var temaet på Danmarks store tech-event Digital Tech Summit, hvor alle danske universiteter mødtes med industrien og udvekslede viden gennem præsentationer og debatter.

Dilemma Galore

Et af indslagene på den todages konference var ’Digital Tech Dilemma Galore – count-down to solutions’ arrangeret af Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, med støtte fra Danish Data Science Academy. I sessionen skulle unge forskertalenter bidrage til at løse udfordringer stillet af store virksomheder, her Novo Nordisk og Siemens.

Dilemma 1 omhandlede en digital supply chain twin, og er blevet ekstra aktuelt grundet udfordringer i forsyningskæden med kriser som Covid-19, geopolitisk ustabilitet og krig i Ukraine. Mens dilemma 2 omhandlede en digital platform som et økosystem for samarbejde mellem store digitale virksomheder, produktionsvirksomheder og startups (i grove træk).

To DTU Compute-folk, adjunkt Tobias Kasper Skovborg Ritschel og lektor og studieleder for efteruddannelse Line Clemmensen, var med til at repræsentere forskningen i dilemmadebatten.

”Det var interessant at høre om Novo Nordisk og Siemens digital solutions-udfordringer inden for digitale tvillinger og supply chain-management og med at transformere værdikæder gennem digitale økosystemer. Jeg håber, de kan bruge mine forslag til at inkorporere datausikkerhed i de digitale tvillinger og til at kombinere datadrevet læring med ekspertviden. Jeg synes, at det er værdifuldt at udforske, hvordan data, teknologi og forretningsmodeller bør interagere, for at industrien kan bruge videnskab og teknologi," siger Tobias Kasper Skovborg Ritschel og suppleres af Line Clemmensen:

”Det er en fornøjelse at se de store digitale ambitioner vores virksomheder har. Det er komplekse digitale løsninger, der efterspørges, og som også involverer det økosystem og de mennesker, de skal indgå i. Min vinkel er at huske at finde de største pain points/værdier og omforme dem tidligt, således at risici minimeres, og der hurtigt kan komme indtægter, selv i store og komplekse projekter. Desuden giver denne fremgang mulighed for essentiel og konkret feedback fra brugere og stakeholders tidligt i processen.”

Alle taler om resiliens

Dilemmadebatten blev styret af Helle Rootzen, CEO og stifter af andhero samt næstformand i ATV's Digitale Vismandsråd. Hun understreger betydningen af at bygge bro mellem industrien og universiteterne, så de kan fortælle hinanden om, hvilken vej de skal gå, og hvad behovet er:

”Universiteterne er tæt på forskningen og ved, hvad det nyeste er lige nu. De ved også, hvordan man skal gøre ting sikrere eller måske ikke gøre dem helt så avancerede, som industrien kunne finde på. Så det kan være mange veje, både det nyeste eller det mere enkle og dermed mere robuste,” siger Helle Rootzen.

”Vi taler meget om resiliens i øjeblikket og dét, at vi skal forberede os på kriser. Det kan vi jo desværre se er nødvendigt. Og der tror jeg, at samarbejdet mellem industrien og universiteterne er virkelig, virkelig vigtigt for at kunne være resiliente nok til den fremtid, som vi står overfor,” siger hun.

Teknologi for mennesker

"Det er en fornøjelse at se de store digitale ambitioner vores virksomheder har. Det er komplekse digitale løsninger, der efterspørges, og som også involverer det økosystem og de mennesker, de skal indgå i."
Line Clemmensen, lektor på DTU Compute og studieleder for efteruddannelse

Det er kun anden gang, at Digital Tech Summit blev afholdt af de 8 danske universiteter sammen med en lang række partnere; erhvervs- og interesseorganisationer, forskningscentre, innovationsklynger og virksomheder.

I år var rammerne Bella Center Copenhagen, hvor deltagerne kunne vælge mellem talrige debatter og præsentationer på scener, der omkransede industriens udstillingsområde og studenter-workshops med mere. 

Mark Riis, innovationschef på DTU Compute og projektleder for Digital Tech Summit, kalder tech-eventen for en succes.

”Med over 4.300 tilmeldte blev der skabt et unikt mødested for tech-miljøet i Danmark, hvor eksperter med dyb indsigt i teknologierne mødtes med folk med et dybt behov for teknologierne for at drøfte visioner og løsninger. DTU var stærkt repræsenteret på Digital Tech Summit, og dermed var eventen samtidig en solid ramme for at netværke og vise, hvad DTU kan; nemlig skabe teknologi for mennesker,” siger Mark Riis.

Tag et kik på fotograf Mikal Schlossers billedserie øverst i artiklen.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.