Illustration: SensibleDTU

Ny trend blandt forskere har EU’s bevågenhed

onsdag 21 sep 16

Kontakt

Sune Lehmann Jørgensen
Professor
DTU Compute
45 25 39 04

EuroTech Universities

EuroTech Universities er en strategisk alliance mellem fire førende tekniske universiteter i Europa:

  • Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
  • Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)
  • Eindhoven University of Technology (TU/e)
  • Technical University of Munich (TUM)

Læs mere om EuroTech-alliancen på dtu.dk.

Læs mere om Open Science

Magasinet Technologist's tiende nummer udkommer den 26. september 2016 med ti siders feature om Open Science.

Se mere om magasinet her.

Open Science er et nyt fremadstormende fænomen i forskningsverden, hvor data, forskningsresultater og viden indsamles og deles med stadig hurtigere hastighed. Trenden var emnet på EuroTech Universities High Level Event i Bruxelles.

Da lektor Sune Lehmann Jørgensen fra DTU Compute uddelte 1.000 gratis smartphones til studerende, der til gengæld indvilligede i, at han via telefonerne indsamlede data om deres færden og interaktioner, var lektoren med på den nyeste trend i forskningsverden kendt som Open Science. Fænomenet dækker over forskernes anvendelse af nye teknologier dels til indsamling af store mængder data og dels til deling af forskningsresultater, ideer og viden gennem eksempelvis webbaserede platforme.

Informationsteknologi gør Open Science muligt

Ny informationsteknologi har banet vejen for Open Science, og som en afledt effekt baner den også vejen for nye tværfaglige samarbejder. I Sune Lehmann Jørgensens projekt, der har titlen ”Sensible DTU”, bliver de indsamlede data delt med filosoffer, økonomer, antropologer, psykologer og forskere i folkesundhed på Københavns Universitet sammen med computereksperter og netværksforskere fra DTU, der studerer alle mulige aspekter af menneskelig og social adfærd. Læs artikel om SensibleDTU-projektet her.

High Level Event om Open Science

Open Science var emnet for det High Level Event, der fandt sted i Bruxelles den 21. september 2016. Eventet bar overskriften “Opening up Science, Advancing Innovation” og var arrangeret af den europæiske alliance af tekniske universiteter EuroTech Universities.

En af oplægsholderne ved eventet var netop Sune Lehmann Jørgensen, der sammen med andre europæiske kolleger gav eksempler på Open Science i praksis. Læs mere om High Level Event her.

'Wisdom of the crowd'

”Tekniske universiteters traditionelle tætte parløb med erhvervslivet gør det særligt nemt for universiteterne at benytte Open Science. At dele forskningsresultater mere åbent gavner ikke kun i videnskabelige kredse, men også i virksomhederne, der kan få glæde af den såkaldte ’wisdom of the crowd’,” udtaler Jan Mengelers, rektor for Eindhoven University of Tehcnology, i en pressemeddelelse. Han var desuden en af oplægsholderne ved High Level Eventet.

Open Science har også EU’s bevågenhed – senest har Europa-Kommissionen tilføjet ’open research data’ som standard for alle forskningsprojekter under forskningsprogrammet Horizon 2020.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.