Young Researchers Award 2015

Young Researchers Award til ny musikforskning

onsdag 13 maj 15
|

Kontakt

I radio24syv

Ph.d.- studerende Jens Madsen fra DTU Compute, forskningssektionen Kognitive Systemer, modtager Young Researchers Award for sin forskning i musik. Han har udviklet matematiske modeller, som kan genkende følelser, som udtrykkes i musik og som kan hjælpe dig med at finde præcis den musik, der passer til din sindsstemning. Prisen blev uddelt i forbindelse med Danish Sound Day 2015 i Musikkonservatoriets koncertsal, fredag 8. maj. Prisen er et rejselegat på 8.000 kr.

Individuelle musiktjenester og udvikling af psykologiske hjælpeværktøjer

Baggrunden for Jens Madsens forskning er hans interesse for, hvorfor mennesker lytter til musik. Forskning viser, at vi i høj grad bruger musik til at regulere vores humør - et vigtigt incitament for de musiktjenester, som vi ønsker at bruge.

De store mængder musik, som er til rådighed via streamingservices som fx Spotify, WiMP, gør det svært at vide hvilke følelser der udtrykkes i musikken, eftersom manuel annotering ikke er mulig. Jens Madsens matematiske modeller, som er udviklet i et samspil mellem digital signalbehandling, machine learning og psykologi, afhjælper dette. De finder mønstre i musikken, som udtrykker forskellige følelser og baner vejen for udvikling af individuelt designede musiktjenester eller værktøjer til at reducere fx stress, smerte eller psykiske lidelser ved hjælp af musik. Brug af musik som medicin er der nemlig stort potentiale i. Ved brug af helt non-invasive metoder, som musik, vil man kunne hjælpe mennesker med forskellige lidelser, udtaler Jens Madsen.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.