Valgplakat @Colourbox

Pas på valgplakaterne i trafikken!

tirsdag 11 okt 22
|

Kontakt

Anders Stockmarr
Lektor
DTU Compute
45 25 33 32

De danske byer er fyldt med valgplakater på grund af folketingsvalget. Hvis du bevæger dig rundt i bil, bør du dog overveje det lidt, før du skeler op til billederne af alle politikerne og deres budskaber. Et projekt på Institut for Matematik og Computer Science på DTU viser nemlig, at du har øget risiko for at køre galt, når der hænger valgplakater i gaderne.

To studerende, Albert Bisgaard og Magnus Poulsen, har undersøgt 23 års trafikuheld og deres sammenhæng med valg til Folketinget, kommunalbestyrelser, Europa-Parlament og folkeafstemninger. Selvom antallet af trafikuheld generelt er mindsket med tiden, så er der påvist en forøget risiko i perioder, hvor der er ophængt valgplakater forud for et folketingsvalg. Til trods for, at lovgivningen til en vis grad tager højde for, at man ikke må sætte valgplakater op på alt for distraherende steder, såsom ved rundkørsler og tæt på lyskryds, så er der altså en øget risiko.

Ideen til projektet kom, da én af de studerende selv var ved at køre galt efter at have kigget på en valgplakat. Han tænkte, at han nok ikke var alene om den slags.

Lektor Anders Stockmarr fra Sektion for Statistik og Dataanalyse har vejledt de studerende i projektet. Han påpeger, at resultatet fra projektet også indikerer, at andre typer af valg som kommunalvalg og EU-valg kan forøge risikoen for trafikuheld. Imidlertid er effekten slet ikke af samme størrelsesorden som ved folketingsvalg; selvom der er en svagt forøget risiko ved alle typer af valg og afstemninger, som er blevet undersøgt, er disse risici for svage til at være statistisk signifikante.

”De studerende har arbejdet med meget komplekse data med mange forhold såsom vejføre, årstid, ferier og meget mere, og effekten af valgplakater til andet end folketingsvalg, så frem den er reel, kan nemt blive sløret af de komplekse forhold, og derfor være svær at påvise,” siger Anders Stockmarr.

At det lige er valgplakater før folketingsvalg, der forbindes med en øget risiko, kan hænge samme med den øgede bevågenhed, der er om folketingsvalg, som traditionelt fylder mere i bevidstheden end øvrige afstemninger. Projektets bud på omfanget af risikoen er ca. et halvt uheld ekstra pr. dag - med valgplakater i gadebilledet.

Uanset hvilke plakater der er oppe i bybilledet: Tænk på trafikken, før du kaster et stjålent blik på budskaberne fra førersædet.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.