Sommerskole vækker unge forskeres digitale startup-lyst

onsdag 25 maj 22

Kontakt

Mark Bernhard Riis
Head of Innovation
DTU Compute
45 25 52 22

Kontakt

Mikkel Brun Næsager
Industry Fellow
DTU Entrepreneurship

Kontakt

Paula Lopez Diez
Ph.d.-studerende
DTU Compute

Kontakt

Camilla Nørgaard Jensen
Programleder
DTU Skylab
20 82 81 09

Forskning om diversitet i kapitalrejsning

We Ask Men to Win and Women Not to Lose: Closing the Gender Gap in Startup Funding.

 

Young Researcher Entrepreneurship Academy udstyrer ph.d.-studerende og postdocs med et mindset, der skal øge interessen for iværksætteri.

Hvert år bliver der postet mange millioner kroner i computer- og datascience-forskning i Danmark for blandt andet at bringe Danmark i front med nye digitale ideer. Det kan f.eks. aflæses gennem etableringen af de tre store, nationale initiativer inden for det digitale område; DIREC, Danish Data Science Academy og AI Pionercentret.

En ny, national sommerskole 'Young Researcher Entrepreneurship Academy' har med støtte fra DIREC netop samlet de tre organisationer for at styrke ph.d.-studerende og postdocs lyst til at gå startup-vejen inden for computer- og datascience.

Gennem tre intensive kursusdage på DTU Skylab er 53 unge fra DTU og seks andre universiteter blevet sporet ind på det mindset, der kan føre til, at de bliver tech-iværksættere, når de under deres forskning støder på noget, der kan blive til mere end et forskningsresultat, forklarer innovationschef på DTU Compute Mark Riis, der er idemand til sommerskolen og leder af DIREC’s arbejde med entreprenørskab:

”Det er ofte de unge, der kommer med de vilde, fantastiske og innovative ideer, og med sommerskolen vil vi gerne vække entreprenørskabsilden, så de får lyst til at bygge en virksomhed op omkring en idé, de får gennem deres forskning. Potentialet er samtidig kæmpe stort, især fordi der i disse år kommer flere yngre forskere inden for området.”

Metodisk tilgang til startup

På sommerskolen faciliteret af DTU Skylab er de unge forskere kommet hele vejen rundt om startup-miljøet og vekslet mellem praktiske øvelser, inspirerende oplæg, mødt rollemodeller, talt om styrken i diversitet og dyrket networking.

De har set på, hvad det kræver at starte og drive en virksomhed (mindset og kvalifikationer), hvordan de opbygger en tech-virksomhed omkring et forskningsresultat, og hvordan de kan balancere karrieren mellem universitetet og virksomheden – så det ikke er et ’enten eller’. 

Mikkel Hansen er næsten to år inde i sin erhvervs-ph.d. i datascience på CBS og hos Danske Bank. Han er meget interesseret i entreprenørskab og er glad for, at sommerskolen har lært deltagerne, at der findes en slags køreplan for entreprenørskab:

”Det er interessant at vide, at etablering og drift af en startup langt hen ad vejen foregår ud fra en metodisk tilgang, hvor man gør de samme ting 2.,3. og 4. gang. Og det passer fantastisk godt til vores måde at arbejde på som datascientists, fordi metoder og algoritmer fylder meget.”

Vi beder kvinder om ikke at tabe

"Det er ofte de unge, der kommer med de vilde, fantastiske og innovative ideer, og med sommerskolen vil vi gerne vække entreprenørskabsilden, så de får lyst til at bygge en virksomhed op omkring en idé, de får gennem deres forskning. "
Mark Riis, innovationschef på DTU Compute, leder af DIREC’s arbejde med entreprenørskab

Sommerskolen har også haft fokus på kvindelige tech-iværksættere. Tal viser, at selv om der står kvindelige stiftere eller med-stiftere bag 27 procent af startupperne, lander de kun cirka 8,2 procent af den samlede kapital. Og hvis det udelukkende er kvindelige stiftere, samler de blot 1,5 procent af investeringerne. En tendens, som også bliver bekræftet i flere internationale forskningsartikler.

På sommerskolen har tech-iværksætter Mikkel Næsager, der er stifter af We Promote Women og Industry Fellow på DTU Entrepreneurship derfor fortalt om bias (fordomme og stereotype opfattelser), der rammer kvinder, når investorer skal vurdere kvinders startup-pitches. Og givet værktøjer til at udligne bias.

Populært sagt stiller investorer to typer spørgsmål afhængigt af, om det er en mand eller en kvinde, der pitcher en statup-idé.

”Kvinder beder vi om ikke at tabe, og mænd beder vi om at vinde. Et eksempel kunne være, at en investor spørger en mandlig iværksætter om, hvor stort et marked han vil erobre, mens en kvindelig iværksætter vil blive spurgt om, hvordan hun vil søge for at beskytte sine markedsandele.

”Der er stor forskel på de spørgsmål, for det ene handler om iværksætterens drømme, håb og tro på fremtiden, mens det andet handler om, at iværksætteren pr. default er under pres og i taberrollen. Men forskningen viser også, at hvis kvinder lærer at genkende typen af spørgsmål, så kan de ved at svare på en bestemt måde elimere den forskel, der er i kapitalrejsningen,” siger Mikkel Næsager.

Vigtigt at møde rollemodeller

Ph.d.-studerende Paula Lopez Diez fra sektionen Visual Computing på DTU Compute var en af sommerskolens kun 13 kvindelige deltagere. Hun er overrasket over, hvor få kvinder, der er i startup-miljøet, og hvor få der opnår at få kapital.

”Problemstillingen med bias er svær at ændre, men vi har fået gode råd til, hvordan vi opdager spørgsmål og vender dem om. Jeg tror, at disse typer sessioner er meget vigtige for at øge bevidstheden om kønsbias og give nyttige værktøjer til at forhindre det,” siger Paula Lopez Diez.

”Mens de yngre generationer og universiteterne er meget mere opmærksomme på at inddrage kvinderne, er det måske vanskeligere i den virkelige verden. Men entreprenørskab appellerer til mig, og der mange muligheder inden for vores forskningsområde. Derfor er det vigtigt at se rollemodeller, der kan inspirere os kvinder til at gå iværksættervejen. Og det er nogle gode dage med praktiske øvelser, så vi får prøvet ideer af og øvet os på idéudvikling, og ideerne flyver rundt i rummet,” siger hun.

Manglende kønsdiversitet er også relevant for de mandlige deltagere, fordi forskningen ifølge Mark Riis viser, at et stærkt team favner både kvinder og mænd.

”Hvis alle ligner og tænker ens, kan det skade evnen til at få nye ideer, så risikoen for at blive ramt af bias må ikke afholde dem fra at samarbejde med kvinder, når man netop kan modvirke bias. Og investorerne går også glip af gode cases, hvis de lukker af for kvindelige iværksætterideer,” siger Mark Riis.

Et af temaerne på efterårets største nordiske universitetsbaserede tech-event ’Digital Tech Summit’ (DTS) vil netop handle om behovet for at styrke rammerne for flere kvindelige tech-iværksættere. DTS holdes i Bella Center, Copenhagen den 25.-26. oktober 2022.

Om Young Researcher Entrepreneurship Academy

Sommerskolen Young Researcher Entrepreneurship Academy, YREA, er et DIREC-støttet projekt og gennemføres i samarbejde med DDSA, som også har støttet med midler, og AI Pionercentret og Fonden For Entreprenørskab. Læs mere hos DIREC og på Kursusbasen på DTU. 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.