Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023 Man taler åbent om fejl, giver plads til fordybelse og til at kigge på skyer, og så bliver man mindet om at værne om sit liv uden for forskningen. Forskningsmiljøet er så godt og anerkendende, at det har vundet Det Unge Akademis forskningsmiljøpris. Credit: Det Unge Akademi. På billedet modtager to af gruppens juniorforskere, ph.d.-studerende Louis Boucherie og postdoc Benjamin Maier prisen.

Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023

torsdag 08 jun 23

Kontakt

Sune Lehmann
Professor
DTU Compute
45 25 39 04

Kontakt

Laura Maria Alessandretti
Lektor
DTU Compute
45 25 34 72

Kontakt

Louis Boucherie
Ph.d.-studerende
DTU Compute

Kontakt

Benjamin Frank Maier
Postdoc
DTU Compute

Man taler åbent om fejl, giver plads til fordybelse og til at kigge på skyer, og så bliver man mindet om at værne om sit liv uden for forskningen. Forskningsmiljøet er så godt og anerkendende, at det har vundet Det Unge Akademis forskningsmiljøpris.

Hvis man støder på en af forskerne fra den tværdisciplinære forskningsgruppe Social Complexity Lab på DTU Compute i denne tid, så vil man kunne opleve stolthed og inderlig glæde. Forskergruppen med 14 forskere fra otte forskellige lande er netop blevet kåret som vinder af Årets Forskningsmiljøpris 2023, der uddeles af Det Unge Akademi.

Gruppen forsker i mellemmenneskelig interaktion og vores samspil med det omgivende miljø og samfund. De kombinerer metoder fra computerbaseret sociologi, fysik og datalogi.

Forskningsmiljøet blev indstillet til prisen af to af gruppens juniorforskere, ph.d.-studerende Louis Boucherie og postdoc Benjamin Maier.

"Vi er superbegejstrede! I vores gruppe føler vi alle os velkomne og respekterede uanset baggrund eller karrierestatus. Vi arbejder kreativt sammen for at forstå vores verden uden frygt for fiasko. - Det gør os stolte og glade, at vores forskningsmiljø bliver anerkendt og præmieret af Det Unge Akademi," siger Louis Boucherie og Benjamin Frank Maier.

"Jeg er vanvittig glad for det, og jeg er stolt og rørt over, at gruppen har vundet den pris. Jeg kan næsten ikke forestille mig noget finere, end at vi har fået lavet et sted, hvor det er fedt at være. Det er jo det, jeg har håbet på og har drømt om, men det er jo altid svært at vide, om det rent faktisk lykkes. Så det, at miljøet belønnes med en pris som denne, betyder virkelig meget. For det er noget, jeg gør mig umage med, og det er noget, jeg arbejder hårdt for."
Professsor på DTU Compute og SODAS Sune Lehmann.

Med prisen får gruppen mulighed for at arrangere en kort retreat, måske et hackathon eller en skriveretreat

Plads til nye tanker og fordybelse

Social Complexity Lab vandt prisen ud af i alt 29 indstillede forskningsmiljøer. Indstillingerne blev bedømt af otte medlemmer af Det Unge Akademi. Dommerpanelet fremhæver flere gode tiltag i begrundelse for udnævnelsen af netop Social Complexity Lab som vinder af Årets Forskningsmiljøpris 2023.

Forskergruppen har søsat flere tiltag til at stimulere kreativitet, f.eks. i form af kunstnerisk videnskabsformidling, som trækker på de forskellige faglige baggrunde og perspektiver, som er en del af den tværdisciplinære gruppe.

Gruppen lægger også stor vægt på det at være menneskelig: Forskerne opfordres til at værne om deres liv uden for forskningen, og de holder ugentligt møder, hvor man åbent taler om de fejltrin, som de hver især – både senior- og juniorforskere – begår i løbet af ugen.

Derudover har gruppen fokus på at have en god balance mellem struktur og frihed, så der skabes plads til fordybelse i et travlt forskerliv.

Konkret organiserer Social Complexity Lab to ugentlige gruppedage med struktureret indhold, møder og fællesskaber, mens resten af ugen til gengæld har langt friere arbejdsforhold.

En smittende forskningsentusiasme

De to unge DTU-forskere fremhæver selv værdien af de friere dage i deres indstilling:

”Vi organiserer os selv i grupper, kommer på kontoret, bliver væk fra kontoret, går ud af et sidespor, skriver, går ture, ser på skyer, tænker, underviser – og lader grenene gro ud af den træstamme, som vores fælles gruppedage bygger”.

Naia Morueta-Holme, adjunkt ved Københavns Universitet og en af dommerne fra Det Unge Akademi, uddyber vinder-valget:

”Samlet set fremstår Social Complexity Lab som en gruppe med en smittende forskningsentusiasme og med en balance mellem strategiske top down-initierede fællesaktiviteter på den ene side og forskningsfrihed og fordybelse i egne tanker for den enkelte forsker på den anden side. Som juniorforskerne selv skriver i indstillingen: ’We couldn't be happier!’”

Gode forskningsmiljøer gør forskningen bedre

Prisen for Årets Forskningsmiljø blev indstiftet af Det Unge Akademi i 2022. Målet med prisen er at fremhæve betydningen af forskningsmiljøet for den enkelte forskers arbejde, præstationer og velvære, og anerkendelse af deltagernes bidrag til fællesskabet. Med prisen ønsker Det Unge Akademi at stimulere samtalen om, hvilke kvaliteter der kendetegner et godt forskningsmiljø.

Prisen for Årets Forskningsmiljø er en kæmpe anerkendelse, siger professor Sune Lehmann, der sammen med adjunkt Laura Alessandretti, der tidligere var postdoc i hans gruppe, leder forskergruppen Social Complexity Lab. Alle 14 forskere er både tilknyttet DTU Compute og SODAS, Copenhagen Center for Social Data Science ved Københavns Universitet.   

”Jeg er vanvittig glad for det, og jeg er stolt og rørt over, at gruppen har vundet den pris. Jeg kan næsten ikke forestille mig noget finere, end at vi har fået lavet et sted, hvor det er fedt at være. Det er jo det, jeg har håbet på og har drømt om, men det er jo altid svært at vide, om det rent faktisk lykkes. Så det, at miljøet belønnes med en pris som denne, betyder virkelig meget. For det er noget, jeg gør mig umage med, og det er noget, jeg arbejder hårdt for,” siger Sune Lehmann.

”Jeg har haft en oplevelse af, at vi fungerer godt. Men vi sidder jo ikke og roser arbejdsmiljøet, når vi mødes. Så indimellem har jeg spekuleret på, om det kun er mig, der syntes, at det går godt. Så det er kæmpestort, og jeg er virkelig, virkelig glad for og stolt over prisen til vores forskningsgruppe og miljøet omkring den.”

Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023 Man taler åbent om fejl, giver plads til fordybelse og til at kigge på skyer, og så bliver man mindet om at værne om sit liv uden for forskningen. Forskningsmiljøet er så godt og anerkendende, at det har vundet Det Unge Akademis forskningsmiljøpris. Credit: Det Unge Akademi. På billedet modtager to af gruppens juniorforskere, ph.d.-studerende Louis Boucherie og postdoc Benjamin Maier prisen.

På billedet modtager to af gruppens juniorforskere, ph.d.-studerende Louis Boucherie og postdoc Benjamin Maier prisen. Credit: Det Unge Akademi. 

 

Inspirationskatalog til at undgå højt arbejdspres

Flere undersøgelser viser, at en stor andel af de ph.d.-studerende oplever arbejdsrelaterede problemer med deres mentale helbred grundet højt arbejdspres og stress. I foråret udkom et inspirationskatalog om ph.d.-studerendes trivsel, udarbejdet af fagforeningen DM og Danske Universiteter.

”Inspirationskataloget er et kærkomment initiativ for at styrke arbejdsmiljøet for de ph.d.- studerende og give yngre forskere de bedste forudsætninger for vejledning, sparring, og mulighed for at udvikle sig. Årets 29 indstillinger viser, at der er mange gode forskningsmiljøer i Danmark, som kan bruges til inspiration – til gavn for forskere på alle karrieretrin, ” siger Niels Christian Hansen, medlem af Det Unge Akademi og ekstern lektor ved Aarhus Universitet.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.