Nu taler alle om chip-produktion!

torsdag 27 apr 23

Kontakt

Martin Schoeberl
Professor
DTU Compute
45 25 37 43

Den danske chipindustri har i flere år manglet ingeniører, så glæden over at møde et auditorium fyldt med potentielle chipdesign-studerende på DTU Chip Day var tydelig. Interessen er generelt vokset markant, og efter sommerferien begynder studerende på en ny DTU-bachelor i Computer Engineering. 

Når man for få år siden talte om chipdesign og chipproduktion, tænkte man uvilkårligt på østasiatiske lande. Så oplevede verden en regulær mangel på chips, der har vist, at man er for sårbar, hvis der opstår kriser. Derfor ønsker EU at genopbygge industrien på europæisk jord. Det kræver samtidig øget fokus på uddannelse af ingeniører med speciale inden for området.

I samarbejde med industrien har DTU Compute netop holdt sin anden og yderst velbesøgte DTU Chip Day - en slags karrieredag, hvor den danske chipindustri repræsenteret af 18 virksomheder kunne møde omkring 90 studerende/potentielle medarbejdere, der brugte en eftermiddag på at høre om uddannelse og især jobmuligheder.

”Dagen har givet et indblik i mulighederne med chipdesign. Og det er godt at høre, at industrien har brug for ingeniører og nærmest skriger på folk, der uddanner sig i det, som man selv overvejer,” siger Ivan Hansgaard Hansen, der går på 4. semester på bacheloruddannelsen elektroteknologi og tænker på at fokusere på chipdesign i sin kandidatuddannelse.

Lader de studerende spejle sig i fortællingerne

Selv om DTU Chip Day - som navnet indikerer - finder sted på DTU, så er eventen opstået i tæt samarbejde med industrien. Peter Jensen, managing director i virksomheden Syosil, har været en af initiativtagerne:

”Vi har brug for at få flere unge til at studere det, som vi alle sammen render rundt og laver - designer chips. I Chipdesign-miljøet begyndte vi at snakke sammen om problemet og kom frem til, at vi skal fortælle historien om, hvad man kan blive, hvad man kan lære på DTU, og hvordan der bliver arbejdet med chipdesign i hovedstadsområdet og på den anden side af Øresund, hvor der er en stor svensk industri.”

På DTU Chip Day lader man bevidst virksomhederne stå i baggrunden uden for auditoriet, mens man lader de tekniske historier tale, og lader de studerende spejle sig i fortællingerne. I pauserne kan de studerende besøge de små stande og snakke med virksomhederne.

"Vi har store forventninger til uddannelsen, og DTU fik en enorm opbakning fra industrien, da vi søgte om lov til at starte den nye bachelor. Selv om vi har oprettet specialkurser for de studerende i chipdesign, så har vi ønsket at kunne tilbyde mere uddannelse. Og det ændrer vores nye bachelor nu på."
Professor på DTU Compute Martin Schoeberl.

”Sidste år var der mange studerende, der på chipdagen og efterfølgende kontaktede virksomhederne for bachelor- og masterprojekter og praktik. Det sjove var også, at nogle af kurserne på DTU fik fordoblet deres optag inden for vores fag. Så vi håber som industri, at vi i fremtiden kan høste af, at der er endnu flere unge, der interesserer sig for chipdesign,” siger Peter Jensen.

Han suppleres af Jørgen Kragh Jakobsen, der er analog-kredsløbsdesigner og ejer af enkeltmandsvirksomheden IC Works, der også har været med til at arrangere dagen.

”Jeg er meget tilfreds med DTU Chip Day. Det er tydeligt, at virksomhederne er meget glade for at møde de studerende, men også hinanden. Vi har fået kontakt til mange studerende, og selv om der var gengangere fra sidste år, så er der også mange nye, og det er vigtigt for at udbrede kendskabet til chipdesign og jobmulighederne inden for området mest muligt,” siger Jørgen Kragh Jakobsen.

Ny bachelor løser problem

EU’s - og dermed også Danmarks - øgede fokus på chipdesign er medvirkende til, at DTU nu opretter bacheloruddannelsen Computer Engineering.

Hidtil har de studerende med interesse for chipdesign typisk valgt bachelorstudiet Elektroteknologi, fordi det giver en dyb forståelse af fysisk hardware og analog og digital elektronik. Der kan de vælge 4-5 studieretninger, men ikke rigtig nogen, der lander på chipdesign. Så hvis de på et tidspunkt synes, at computer science-disciplinen med software og designet af CPU er mere interessant, har de skullet søge en bacheloropgave i grænsefeltet.

Nu etablerer DTU altså en uddannelse, der favner alle fag inden for chipdesign. Efter sommerferien starter de første 30 studerende, og professor på DTU Compute og studieleder for den nye uddannelse Martin Schoeberl glæder sig vanvittig meget.

”Vi har store forventninger til uddannelsen, og DTU fik en enorm opbakning fra industrien, da vi søgte om lov til at starte den nye bachelor. Selv om vi har oprettet specialkurser for de studerende i chipdesign, så har vi ønsket at kunne tilbyde mere uddannelse. Og det ændrer vores nye bachelor nu på,” siger Martin Schoeberl.

Peter Jensen fra virksomheden Syosil bekræfter opbakningen:

”Hvis vi går 20-30 år tilbage, så kunne folk selv vælge deres uddannelse, mens det er mere struktureret i dag. Så i virkeligheden kommer bacheloren ind og løser et problem. Det, at folk kan blive optaget på en egentlig computer science-uddannelse, giver et meget større rekrutteringsgrundlag. Jeg tror også, at DTU vil se, at det, at tingene flyder sammen, giver en meget større rekrutteringsbase for fremtidens ph.d.’ere.”

Læs mere om den nye bacheloruddannelse Computer Engineering

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.