Photo Colourbox

Digitaliserede fødevarer

onsdag 23 apr 14
|

Kontakt

Jeppe Revall Frisvad
Lektor
DTU Compute
45 25 33 58

Så vild er dansk 3D-teknologi: Simulerer mælk og yoghurt

Der skal computerkraft og matematiske modeller til for at skabe tredimensionelle modeller af vores mad, som for eksempel mælk. I fremtiden vil 3D-modeller af fødevarer være almindelige i industrien, fortæller lektor Jeppe Revall Frisvad, fra DTU Compute. Han har været med til at bygge tredimensionelle virtuelle udgaver af mælkeprodukter. Forskning som på sigt vil være med til at skabe større variation og bedre kvalitet i fødevarer.

Kortlægning af fødevarer

Vi har eksempelvis visualiseret alle elementerne i mælk som fedt, protein og vitaminer. Ud fra partikelsammensætningen kan vi så genskabe produkterne digitalt eller ændre på det ved at tilsætte flere digitale proteiner, udtaler Jeppe Revall Frisvad til it-magasinet Computerworld.

Ved på den måde at kortlægge indholdet i for eksempel mælk kan forskerne forudsige hvad der sker, når der ændres i sammensætningen af produktet. Den overordnede idé med digitale prototyper for fødevarer er at give fødevareproducenterne flere frihedsgrader i forbindelse med forbedring af eksisterende produkter og udvikling af nye produkter. Den digitale prototype giver mulighed for at forudsige ændringer i udseende og konsistens når man ændrer på produktets indhold (dvs. ingredienserne).

Industrirobot til opbygning af matematiske modeller eller prototyper

Når et objekt skal digitaliseres bruger DTU Compute en industrirobot, som kan fotografere objektet fra alle vinkler og under flere forskellige lysforhold. Herefter opbygges en matematisk model af objektet ved brug af matematik, geometri og fysiske love.

På et forskningsmæssigt plan kan en matematisk model af en fødevare lære os mere om sammenhængen mellem fødevarens kemiske og fysiske sammensætning og dens udseende, konsistens, flydeevne og lignende. Det giver os også mulighed for at gå den anden vej. Så kan vi tage et billede af en fødevare og sige noget om dens kvalitet, indhold og konsistens/struktur. Det kan så bruges i fødevareproduktionen, hvor man for eksempel kan stoppe en yoghurts forsuringsproces på det rigtige tidspunkt, hvis man overvåger en tank med et kamera. Dette udforskes i fødevareprojekt CIFQ hvor DTU Compute er involveret.

Større variation og bedre kvalitet i fødevarer

For forbrugerne vil den type forskning være med til at skabe større variation og højere kvalitet i fødevarer. Man kunne også tænke længere ud i fremtiden og forestille sig små håndholdte instrumenter, baseret på diodelys og et lille kamera, som kan fortælle os almindelige forbrugere noget om kvaliteten og konsistensen af de fødevarer vi har hjemme i køkkenet, før vi sætter tænderne i dem. Man vil kunne have en scanner i sin ovn, som viser vandindholdet i brødet efterhånden som det bliver bagt, fortæller Jeppe Revall Frisvad. På den måde vil man kunne tage brødet ud af ovnen på det rigtige tidspunkt.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.