Jeppe Matthiessen

Jeppe Matthiessen

Seniorrådgiver

DTU FØDEVAREINSTITUTTET
DTU Fødevareinstituttet

Forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme

Danmarks Tekniske Universitet

Henrik Dams Allé

Bygning 201, rum 013

2800 Kgs. Lyngby

Tlf.
Mobil
Fax 35 88 71 19
E-mail jmat@food.dtu.dk
ORCID 0000-0002-0798-5602
Hjemmeside

Få tilsendt vCard på e-mail.

LoadingText

DTU Nyheder

2022
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
16 MAR

Voksne danskeres indtag af slik er tredoblet på 30 år

Danskerne har det højeste slikforbrug i verden. Hver dansker køber i snit ca. 7 kilo slik og 6 kilo chokolade om året. Det er for meget i en sund kost og gavner ikke klimaet. Det fortæller DTU Fødevareinstituttets ernæringsforskere i en artikel i Geografisk Orientering.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2021
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
29 SEP

Langt mere skærm, slik og kage under første nedlukning

Coronanedlukningen i foråret 2020 gav mindre sunde vaner i form af betydelig mere skærmtid og mere sødt, viser ny DTU undersøgelse.

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
Forskellige råderumsfødevarer. Foto: Jesper Scheel
26 MAR

Nye beregninger af råderummet til ’tomme kalorier’

DTU Fødevareinstituttet har regnet på, hvilke mad- og drikkevarer der indgår i råderummet til ’tomme kalorier’, og hvor mange af dem der højst er plads til i en sund kost. Danskere spiser i gennemsnit fire gange den mængde.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Matematisk modellering Computerberegning
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
22 MAR

Danskerne er verdensmestre i slikindkøb

Danskere køber i snit 6,6 kilo slik om året. Dermed indtager Danmark den globale førsteplads for slikindkøb. Vi indtager desuden en andenplads i indkøb af saftevand. I alt køber danskerne i gennemsnit 35 kilo søde sager årligt. Det fremgår af en e-artikel fra DTU om danskernes søde indkøbsvaner.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2020
Pandestegt kylling. Foto: Colourbox.dk
30 NOV

Kortlægning af danskernes kost- og aktivitetsvaner er i gang

DTU Fødevareinstituttet har skudt den næste nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet i gang. Forskere og myndigheder vil bruge undersøgelsens data som grundlag til at sikre fødevaresikkerheden, fremme folkesundheden og mindske kostens klimabelastning i Danmark.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Vingummibamser.
20 FEB

Danskere spiser mest usundt lørdag, får mindst motion søndag

Sammenlignet med en almindelig hverdag indtager danskere 20% flere kalorier om lørdagen og bevæger sig 20% mindre om søndagen, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2018
Image: Colourbox.dk
25 OKT

Hver sjette 15-55-årige bruger sportsernæringsprodukter

Cirka 16 procent af danske 15-55-årige bruger sportsernæringsprodukter, og hver tredje bruger har oplevet bivirkninger efter indtag, viser en undersøgelse fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Photo: Colourbox.com
23 APR

55-75-årige mænd lever mindre sundt end kvinder

Blandt 55-75-årige danskere lever mænd mindre sundt end jævnaldrende kvinder på stort set alle områder, viser en analyse fra DTU Fødevareinstituttet.

Ernæring og kostvaner
Image: Colourbox.dk
12 APR

Overvægtige 55-75-årige danskere bør bevæge sig mere og spise sundere

For lidt bevægelse og for mange kalorier er nogle af de centrale faktorer af betydning for høj forekomst af højrisiko overvægt blandt de 55-75-årige, viser en analyse fra DTU Fødevareinstituttet.

Ernæring og kostvaner
2017
Indtag af slik og chokolade (gram pr. dag) på hverdage og weekenddage blandt børn og unge i perioden 2005 til 2013.
23 MAR

Børn og unge spiser flere søde sager i weekenden

Danske børn og unge spiser generelt sundere end ved årtusindskiftet, især fordi deres kost i dag indeholder dobbelt så meget fuldkorn og mindre sukker. Indtaget af søde sager er dog steget i weekenden og har medført en yderligere skævvridning af kostvanerne mellem hverdag og weekend. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Photo: Colourbox.com
02 FEB

Kedelig nordisk førsteplads til Danmark for rygning og alkohol

Danmark indtager en kedelig førsteplads som det land i Norden, hvor flest voksne ryger dagligt og oftest drikker alkohol. Det viser den anden fællesnordiske undersøgelse med sammenlignelige resultater om kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for. Den seneste dataindsamling har også undersøgt...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Photo: Colourbox.dk
25 JAN

Flere svært overvægtige i Norden

Flere voksne er blevet svært overvægtige i Norden. Det viser en fællesnordisk befolkningsundersøgelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for. Som voksen er det blevet næsten ligeså almindeligt at være overvægtig som normalvægtig i Norden, og hver tredje voksen bevæger sig for lidt.

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
Photo: Colourbox.com
19 JAN

Flere voksne i Norden spiser usundt

Flere voksne i Norden spiser usundt. Det viser den anden fællesnordiske undersøgelse med sammenlignelige resultater om kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for. Mens børn i Norden er bedre end voksne til at spise efter de officielle anbefalinger, er den sociale ulighed i kosten vokset markant...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2016
Photo: Colourbox.dk
04 FEB

Amish-folk bevæger sig dobbelt så meget som voksne danskere

Voksne danskere bevæger sig generelt mere end amerikanerne men mindre end australierne – og væsentligt mindre end amish-folk i Canada. Det viser en sammenligning af forskellige befolkningers aktivitetsniveau fra DTU Fødevareinstituttet.

Ernæring og kostvaner
Photo: Colourbox.com
29 JAN

Danske kvinder bevæger sig mindre

Hver tredje dansker kan betegnes som fysisk inaktive, viser tal fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet fra DTU Fødevareinstituttet. Det skyldes især et fald i danske kvinders aktivitetsniveau. Flere kvinder bevæger sig mindre end anbefalet, mens færre kan betegnes som aktive eller meget aktive. 

Ernæring og kostvaner
2015
Photo: Colourbox
01 OKT

Danske kvinders vægt går fortsat opad

Mens overvægtsudviklingen blandt danske mænd og børn ser ud til at være stagneret, er danske kvinder i gennemsnit blevet tungere i løbet af de sidste ti år, og mere end fire ud af ti er nu overvægtige eller svært overvægtige. Dermed er kvinderne ved at indhente de danske mænd, hvor godt hver anden er overvægtig eller svært overvægtig...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Photo: Colourbox.com
25 JUN

Tre kopper kaffe om dagen er OK for de fleste voksne

Raske voksne vil generelt ikke opleve bivirkninger ved et koffeinindtag på mindre end 400 mg dagligt, hvilket svarer til tre kopper kaffe dagligt. Grænsen for et sikkert koffeinindtag er dog lavere for gravide kvinder og børn. Det slår den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, fast i en ny risikovurdering, som er på linje med...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme