Anja Pia Biltoft-Jensen

Anja Pia Biltoft-Jensen

Seniorforsker, forskningsgruppeleder

DTU FØDEVAREINSTITUTTET
DTU Fødevareinstituttet

Forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme

Danmarks Tekniske Universitet

Henrik Dams Allé

Bygning 201, rum 014

2800 Kgs. Lyngby

Hjemmeside

Få tilsendt vCard på e-mail.

LoadingText

DTU Nyheder

2022
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
29 NOV

Projekt har hjulpet danske børnefamilier med at blive mindre søde

Afslutningsrapporten fra ’Er du for sød?’-projektet er netop udkommet. DTU Fødevareinstituttet har udviklet og afprøvet forskellige redskaber, der kan hjælpe børnefamilier med at nedsætte forbruget af det søde og skabe en sundere hyggekultur. 

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
Havregryn. Foto: Colourbox
16 JUN

Fuldkorn spiller en vigtig rolle i en sund og planterig kost

Fuldkornsprodukter er en vigtig del af en sund, bæredygtig og planterig kost, viser en faglig vurdering udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet til Fødevarestyrelsen. Derudover er kornprodukter blandt de fødevarer, som har det mindste klimaaftryk.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
08 JUN

Ikke så meget skal til at nedsætte forbruget af det søde hos børnefamilier

DTU Fødevareinstituttet har med støtte fra Nordea-fonden udviklet materialer, strategier og budskaber, der kan hjælpe børnefamilier med at nedsætte forbruget af det søde og skabe en sundere hyggekultur. Materialerne er afprøvet i Hvidovre Kommune i samarbejde med Sundhedsplejen i skoleåret 2020-2021 med lovende resultater på trods af en...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
16 MAR

Voksne danskeres indtag af slik er tredoblet på 30 år

Danskerne har det højeste slikforbrug i verden. Hver dansker køber i snit ca. 7 kilo slik og 6 kilo chokolade om året. Det er for meget i en sund kost og gavner ikke klimaet. Det fortæller DTU Fødevareinstituttets ernæringsforskere i en artikel i Geografisk Orientering.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2021
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
29 SEP

Langt mere skærm, slik og kage under første nedlukning

Coronanedlukningen i foråret 2020 gav mindre sunde vaner i form af betydelig mere skærmtid og mere sødt, viser ny DTU undersøgelse.

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
Vingummibamser.
15 JUL

Gratis redskaber til at gøre hverdagen mindre sød

Sundhedsplejersker i Hvidovre Kommune har afprøvet og fundet nyudviklede redskaber til at gøre hverdagen mindre sød for småbørnsfamilier anvendelige i deres vejledning. Fagpersoner i hele landet kan nu downloade materialet, som er blevet til i et projekt ledet af DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Photo: Colourbox.dk
08 JUL

Social ulighed i forekomsten af overvægt hos danske børn

Forekomsten af børneovervægt stiger, jo lavere familiens indkomst er. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, som DTU Fødevareinstituttet har bidraget til at udarbejde.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Forskellige råderumsfødevarer. Foto: Jesper Scheel
26 MAR

Nye beregninger af råderummet til ’tomme kalorier’

DTU Fødevareinstituttet har regnet på, hvilke mad- og drikkevarer der indgår i råderummet til ’tomme kalorier’, og hvor mange af dem der højst er plads til i en sund kost. Danskere spiser i gennemsnit fire gange den mængde.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Matematisk modellering Computerberegning
Blandet slik. Foto: Colourbox.dk
22 MAR

Danskerne er verdensmestre i slikindkøb

Danskere køber i snit 6,6 kilo slik om året. Dermed indtager Danmark den globale førsteplads for slikindkøb. Vi indtager desuden en andenplads i indkøb af saftevand. I alt køber danskerne i gennemsnit 35 kilo søde sager årligt. Det fremgår af en e-artikel fra DTU om danskernes søde indkøbsvaner.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2020
Tallerken og bestik
23 APR

Hvad betyder coronapandemien for danskernes kostvaner?

Nedlukningen har vendt op og ned på danskernes daglige rutiner. DTU har sat sig for at undersøge ændringer i, hvad vi spiser og hvor meget, vi bevæger os i disse dage.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
2019
Image: Erduforsoed.dk
16 SEP

Efterlysning: Gode idéer til at skrue ned for de søde sager

Danskerne er verdensmestre i at spise slik – og det går bl.a. ud over børns sundhed. I et nyt projekt skal DTU Fødevareinstituttet derfor hjælpe danske børnefamilier til en sundere hverdag med færre søde sager – og forskerne bag projektet vil meget gerne høre fra alle, der måtte have konkrete idéer, gode tips og sjove tricks til, hvordan...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Photo: Colourbox
13 AUG

Stadig sund fornuft at spise Nøglehulsmærket mad

Ved at vælge Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt, bliver den gennemsnitlige danske kost betydeligt rigere på fuldkorn og væsentligt fattigere på salt og mættet fedt, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Photo: Colourbox.dk
03 APR

Mange børn og unge spiser fisk, men ikke nok

Otte ud af ti danske børn og unge spiser fisk mindst én gang om ugen, men færre end hver tiende spiser så meget, som kostrådene anbefaler, viser tal fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2017
Photo: Colourbox.dk
15 JUN

Få indblik i din krop og hjælp med at forbedre kostundersøgelser

DTU Fødevareinstituttet efterlyser deltagere til en undersøgelse, der skal forbedre den måde, data bliver indsamlet på i de nationale undersøgelser af danskernes kost- og aktivitetsvaner. Undersøgelsen skal vurdere, hvilken af to metoder der er bedst til at registrere, hvad folk spiser og drikker. Deltagerne får ved at deltage et indblik...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2016
Photo: Colourbox.com
08 MAR

Mange danskere tager kosttilskud, selvom få har brug for dem

Seks ud af ti danskere bruger et kosttilskud, selvom størstedelen får tilstrækkelige mængder af langt de fleste vitaminer og mineraler fra kosten alene. For mange er brugen af kosttilskuddene unødvendig, men for nogle kan den føre til for høje indtag af vitaminer og mineraler. Det viser en ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet.  

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
Photo: Colourbox.com
03 MAR

Rødt eller forarbejdet kød er tit på menuen

Danmark er en nation af kødspisere. I løbet af en uge er rødt eller forarbejdet kød på langt de fleste danskeres menu. Hvor meget vi spiser, og den livstil, der går hånd i hånd med et lille eller stort kødindtag, er der dog stor forskel på, viser en opgørelse af kødets rolle i danskernes kost og livsstil fra DTU Fødevareinstituttet. 

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
2015
Photo: Colourbox
04 MAR

Nøglehullet kan give kosten et positivt løft

Den danske kost kan komme et væsentligt skridt tættere på at opfylde de Nordiske næringsstofanbefalinger, hvis forbrugerne vælger Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt. Det vil få indtaget af salt og mættet fedt til at falde betydeligt og sende fuldkornsindtaget kraftigt i vejret. Det viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug