Foto: BrainCapture

Algoritme hjælper til at diagnosticere epilepsi

tirsdag 01 dec 20
|
af Christa Visholt Jørgensen

Kontakt

Lars Kai Hansen
Professor, sektionsleder
DTU Compute
45 25 38 89

Fra forskning til startup

  • Teknologien bag BrainCapture stammer fra et forskningsprojekt på DTU Compute med titlen ’The Smartphone Brain Scanner: A Portable Real-Time Neuroimaging System’. 
  • Forskernes mål var at bygge et system med off-the-shelf-moduler og kode en app, så man kunne se sine hjernebølger på telefonen.
  • Til en konference fik den amerikanske læge Farrah Mateen fra Harvard øjnene op for udstyret og kunne se, hvordan det kunne bruges til diagnosticering af epilepsi. Hun testede udstyret med gode resultater på epilepsipatienter.
  •  For at videreudvikle udstyret stiftede forskerne startup-virksomheden BrainCapture i 2019.
DTU-startup-virksomheden BrainCapture står bag en app, som gør det muligt at stille den rette diagnose hos epilepsipatienter i tredjeverdenslande, hvor de mangler skanningsudstyr.

Hvert år er der omkring 2 mio. nye epilepsitilfælde, som ikke bliver diagnosticeret eller behandlet, vurderer Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det skyldes, at mange lav- og mellemindkomstlande ikke råder over nok EEG-skannere, som bruges til at diagnosticere epilepsipatienter. Denne udfordring vil den danske startup-virksomhed BrainCapture forsøge at løse med deres skanningsudstyr. 

”Idéen er, at vi med det mobile udstyr kan hjælpe med, at flere personer kan blive diagnosticeret med epilepsi og dermed få den rigtige medicin, som ikke koster mere end 10 dollar om året,” siger Tue Lehn-Schiøler, der er administrerende direktør i BrainCapture.

Udstyret består af en hætte med elektroder, som er tilsluttet en lille kasse, der forstærker de svage hjernesignaler. Signalerne sendes via Bluetooth til en smartphone, hvor en app analyserer resultaterne fra testen. 

De første prototyper er bl.a. testet på over 400 patienter i Guinea sammen med landets neurologer, som ellers kun har en enkelt EEG-skanner til landets omkring 12 mio. indbyggere. 

 

App genkender hjernemønstre

Teknologien i BrainCaptures app består af kunstig intelligens. Det ene formål er løbende at kontrollere kvaliteten af indsamlet data, mens patienten bliver testet, så potentielle fejl bliver opdaget.

”Teknologien kører i realtid i appen, så det er en forholdsvis effektiv algoritme, der samtidig skal kunne fungere på en almindelig telefon,” siger Tue Lehn-Schiøler.

Det andet formål er at bruge kunstig intelligens til at genkende specifikke mønstre i de hjernebølger, der bliver målt. Derudfra kan den fortælle, om der er indikationer på epilepsi, samt hvilken type det kunne være.

”Vi stiller ikke diagnosen på den her måde, men vi gør det nemmere for lægerne, så de efterfølgende kan stille en hurtig diagnose,” understreger Tue Lehn-Schiøler, der samtidig forklarer, at fordelen ved de mobile tests er, at en neurolog ikke nødvendigvis skal være til stede:

”Med udstyret kan en almindelig sygeplejerske tage ud til en mindre landsby og måle patienters hjernesignaler. Efterfølgende bliver resultaterne analyseret i appen ved brug af vores kunstige intelligens, og en neurolog kan sidde et andet sted og stille diagnosen derfra,” siger han.

En ny generation af det mobile skanningsudstyr er i gang med at blive udviklet med støtte fra Innovationsfonden og Eurostars, så det kan tages i brug fra 2021. 


Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.