Mange startups udvikles i DTU's innovationshus, DTU Skylab

DTU fastholder højt antal startups efter nye selskabsregler

onsdag 19 feb 20
Antallet af startup-virksomheder fra DTU er faldet en smule, men ligger fortsat højt på trods af skærpede krav.

Studerende og medarbejdere bag startups må rejse startkapital efter skærpede økonomiske krav til stiftelse af virksomheder. Det medfører et lille fald i antallet af DTU-startups i 2019. Mens der i rekordåret 2018 blev stiftet i alt 87 nye selskaber, blev der sidste år stiftet 76 startups af medarbejdere eller studerende på DTU. Det svarer til mellem et og to nye selskaber om ugen.

Udviklingen skal ses på baggrund af, at ordningen for iværksætterselskaber, IVS, i 2019 blev ændret, så det ikke længere er muligt at stifte et selskab med et kapitalindskud på en krone. Medarbejdere og studerende har derfor været henvist til enten at stifte personlige selskaber eller oprette et anpartsselskab med en startkapital på 40.000 kr.

Da den tidligere ordning for IVS først stoppede den 15. april, nåede 38 procent af de nye startups at blive registreret som et IVS i 2019. Andre 20 procent af de nye selskaber er oprettet som personligt ejede selskaber, mens 33 procent af selskaberne blev etableret som anpartsselskaber, APS. Hovedparten af APS´erne er stiftet af medarbejdere på DTU, mens studerende står bag i alt 10 af dem.

"Vi er glade for, at det er lykkedes så mange at stifte et APS. Det vidner om seriøsitet og solide projekter, og det er vigtige signaler at sende til samarbejdspartnere og investorer."
Marianne Thellersen

Det er flot, at de studerende har været i stand til at rejse den nødvendige kapital, mener Marianne Thellersen koncerndirektør for innovation og entreprenørskab på DTU.

”Vi er glade for, at det er lykkedes så mange at stifte et APS. Det vidner om seriøsitet og solide projekter, og det er vigtige signaler at sende til samarbejdspartnere og investorer,” siger hun.

De mange nye virksomheder vokser ud af DTU’s innovationsmiljø i hele den faglige bredde.

Startup´en Defudger, har f.eks. udviklet en teknologi, der kan afsløre manipulation af digitalt indhold i billeder, videoer og lyd, som i stigende grad bruges i forbindelse med fake news i medierne. Og CysBio, en af flere nye virksomheder inden for biotek, har udviklet en ny produktionsmetode til at få mikroorganismer til at producere ålegræssyre. Syren indeholder såkaldt sulfaterede aromatiske molekyler, der kan indgå i skibsmaling, medicin og fødevarer, som dermed kan fremstilles i styrede biologiske processer.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.