Illustration: DTU

Ti højteknologiske trends på High Tech Summit

fredag 08 sep 17

Kontakt

Jan Madsen
Professor, Sektionsleder, Vicedirektør
DTU Compute
45 25 37 51

Læs mere om High Tech Summit

Se program og tilmeld dig:

hightechsummit.dk

Alle er velkomne.

DTU inviterer alle interesserede til teknologisk topmøde, hvor man kan se nye teknologier og debattere vores digitale fremtid. Topmødet åbner med en velkomst ved uddannelses- og forskningsminister Søren Pind

Den 20.-21.september byder DTU indenfor til Danmarks største universitetsdrevne teknologitopmøde, hvor man debatterer og tester ti af de mest fremtrædende digitale trends inden for bl.a. internet of things, big data, avancerede materialeteknologier og industri 4.0.

Under det to dage lange ’High Tech Summit’ vil 55 udstillere fra dansk erhvervsliv på et fuldt besat udstillingsareal og over 200 startups fra mere end 40 forskellige lande mødes med topforskere, studerende, iværksættere, udviklere og investorer. Det forventes, at op mod 3.000 besøger topmødet, hvor man bl.a. vil diskutere, hvordan man kan bruge teknologierne i fremtiden, hvilke etiske overvejelser, der er ved at introducere nye teknologier, og om man kan overlade beslutninger til algoritmer.

Hvis vi er for konservative og ikke tænker spændende nok, bliver vi hængende i simple fremskrivninger af det, vi ved i dag. Omvendt - hvis man er radikal og taler om science fiction, er der ingen, som tror på en. Man skal finde en passende mellemvej. Det vil vi gerne italesætte på High Tech Summit,” siger professor og vicedirektør på DTU Compute Jan Madsen, der er en af initiativtagerne bag topmødet.

Keynote-speakers og workshops
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind åbner topmødet sammen med DTU-rektor Anders Bjarklev og formand for Polyteknisk Forening Mette Bybjerg Brock. Blandt oplægsholderne er en række keynote-speakers fra bl.a. Microsoft, IBM, KMD, Siemens, Intel, Region Hovedstaden og SingularityU Denmark.

Derudover deltager formand for erhvervsudvalget Morten Bødskov, uddannelses- og forskningsordfører Jacob Engel-Schmidt samt repræsentanter fra over 15 DTU-institutter og andre universiteter. Dertil kommer Venture Cups verdensmesterskab i studenter-startups, Stardust DemoDay, DTU Skylab startup-event, workshops, studenter-matchmaking, prisuddelinger, konkurrencer, hackathons samt besøg på DTU’s institutter.

"Det er ikke en løsning at lukke øjnene for udviklingen."
Professor Jan Madsen, DTU Compute

Styrk samarbejdet
Målet med High Tech Summit er at styrke samarbejdet mellem erhvervsliv, forskning og uddannelse inden for centrale teknologifelter og forretningsområder. Ifølge Jan Madsen er det nemlig slut med at sidde alene og opfinde noget stort som i gamle dage. Nu kræver det en bred samarbejdsflade at få det helt store gennembrud:

”Teknologien rykker hurtigt nu. Men kan vi følge med? Vi har brug for nogle, der går på tværs og ser muligheder, og ikke mindst nogle, der forstår at udnytte konvergens mellem teknologierne. Det er de virksomheder, der bliver toneangivende. Det er ikke en løsning at lukke øjnene for udviklingen. Vi bliver nødt til hele tiden at følge med og prøve at påvirke den. ”Topmødets ti teknologiske trends

1 Kunstig intelligens

Computere er blevet så kraftige, at man kan arbejde med meget avancerede algoritmer, der bruges til værktøjer, læringsmetoder og processer som big data, kunstig intelligens,business process mining, machine learning og deep learning. Ikke alene kan vi programmere, hvad systemerne præcist skal gøre, de kan også lære over tid. Det giver uanede muligheder og etiske udfordringer. DTU Compute arbejder inden for disse områder.

2 Augmentet reality

Ved at kombinere den virkelige verden med den virtuelle kan man hjælpe teknikere med at reparere en jetmotor uden at skille den ad. Augmentet reality bruges også i undervisningsøjemed, hvor studerende får indblik i, hvilke konsekvenser deres forskning får i den virkelige verden. Under augmentet reality ser man virtuel realilty, vision technology, on-line-tracking og digital twin, som er en fuld digitalisering af et hvilket som helst produkt. DTU Mekanik og DTU Compute arbejder inden for disse områder.

3 Autonome systemer


Autonome systemer kræver en kunstig intelligens i realtid. Autonome systemer er selvkørende systemer og dækker bl.a. over droner, robotter samt selvkørende biler og busser. Under autonome systemer ser man sensorsystemer, realtids-high performance computing, visionsystemer, automation, kontrolalgoritmer og robotter. DTU Mekanik, DTU Elektro, DTU Space og DTU Diplom arbejder med disse områder.

4 Industrial internet of things

Det er ikke længere kun mennesker, der taler sammen over internettet. Det er også ting, der udveksler informationer. Det ser man bl.a. i sundhedssektoren, hvor man sætter små ’devices’ på operationsinstrumenter. Man ser også ’gadgets’ til at måle, hvor aktive vi er, og hvor meget vi skal træne. Under industrial internet of things (Iot) finder man bl.a. high performance embedded computing, forskellige platforme, sensorer samt additiv manufacturing som 3D- og 4D-print, hvor man printer komplekse ting som maskindele. DTU Fotonik, DTU Elektro og DTU Fotonik arbejder inden for disse områder.

5 Intelligente netværk og brugerplatforme

Det smarte hjem og den smarte by gør brug af sensorer, der opsamler data om alt fra trafikmønstre til luftkvalitet. De bliver brugt til at optimere og binde byen sammen. For eksempel kan husejere fjernbetjene kontakter og apparater, ligesom hjælpemidler med indbygget sensor gør det muligt at behandle patienter med fjernovervågning. Under intelligente netværk og brugerplatforme ser man intelligente brugerplatforme, connected home og smart cities. DTU Byg, DTU Compute og DTU Management Engineering arbejder inden for disse områder.

Digital health

Personlig sundhedsteknologi spiller en større rolle i fremtidens sundhedsvæsen, hvor digitale løsninger hjælper patienter til bedre sundhed. Eksempelvis er sensorer, som før kun var tilgængelige i et klinisk laboratorium, nu tilgængelige for patienter som bærbare digitale sundhedsteknologier. Under digital health finder man teknologier som it, biologi, behavioral monitoring, point-of-care devices samt smart foodDTU Elektro og DTU Nanotech, DTU Food, DTU Compute og DTU Management Engineering arbejder inden for disse områder.

Cyber security og privacy

Mange data bliver gemt, uden vi har givet samtykke. Den tankegang kommer under voldsomt pres. Herhjemme står danske forskere med en uhørt nøjagtig viden om danskernes arvemasse efter at have analyseret 50 familiers gener. Men hvordan kan vi bruge den viden som samfund? Under cyber security og privacy ser vi teknologier til datasikkerhed, digital infrastruktur og high performance computing. DTU Bioinformatik og DTU Compute arbejder inden for disse områder.


8 Industrial quantum computing

Kvantemekanik giver en masse udfordringer både rent materialeteknisk og i forhold til at bygge systemerne. Uanset hvor langt væk kvantecomputeren måtte være, kommer vi til at se nye teknologier og virksomheder udspringe fra dette område undervejs. Når vi taler om kvantemekanik, taler vi om kvantekommunikation, kvantesensorer og kvantecomputere. DTU Fysik og DTU Nanotech arbejder inden for disse områder.

9 Advanced materials

Inden for advanced materialsarbejder man med at give materialer forskellige egenskaber. Kan man gøre dem selvrensende eller stærkere end dem, vi kender? I så fald vil det ændre den måde, vi gør tingene på i dag. Området dækker over advanced functional materials, nye materialer og ’coatings’ som bl.a. ses i brændselsceller og kemiske processer. DTU Energi, DTU Nanotech og DTU Danchip arbejder inden for disse områder.

10 New business models

Mange små og mellemstore virksomheder, der lever af nicheproduktion af bestemte produkter, bliver udfordret i fremtiden. Tendensen afspejles bl.a. i musikbranchen, der er gået fra at sælge fysiske cd’er til streamingtjenester. Det kommer vi til at se mere af. Vi går fra at sælge et produkt til at udvikle servicevirksomheder. Teknologisk taler man om startups, new disruptive business models og business inside technology. DTU Management Engineering, DTU Diplom og DTU Skylab arbejder inden for disse områder. 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.