Illustration: Kofoed Wind, Hughes, Clarkson og Munk Jacobsen

Studerende forudsiger Melodi Grand Prixet

onsdag 15 maj 13
|

En matematisk model fra DTU viser, at Danmark får en niendeplads ved lørdagens finale, og at Aserbajdsjan igen løber med sejren.

Videnskaben og popmusikken går hånd i hånd, når fire kandidatstuderende fra DTU Compute kommer med et bud på resultatet i årets europæiske Melodi Grand Prix. For det er ikke rent gætværk, men derimod en serie matematiske beregninger, der ligger til grund for forudsigelsen.

”Vi testede modellen i den første semifinale, og her ramte den rigtigt på syv af de ti sange, der gik videre,” siger Benjamin Hughes, der er en af hjernerne bag.

At danske Emmelie kom i finalen var ingen overraskelse for modellen, der til gengæld spår hende en halvskuffende lørdag aften. Rammer modellen rigtigt igen, ender hun på en niendeplads. Hos grand prix-fans og bookmakere er hun dog en af favoritterne til at løfte trofæet.  

Den gode og den grufulde

For at komme med et kvalificeret bud må man lære af fortidens grand prixer. Modellen kigger derfor på samtlige sange fra de sidste 14 års finaler og semifinaler og analyserer dem ud fra 35 forskellige parametre som sprog, stemning og dansabilitet. Når de data sammenholdes med sangens faktiske placering, og der tages højde for nabolandes tendens til at stemme på hinanden, kan modellen give en værdi for sangens kvalitet.

Og tallene taler deres tydelige sprog. Den bedste grand prix-sang siden 1998 er norske ’Fairytale’, som vandt i 2009, mens den absolut værste kom fra Schweiz i 2004.

Men trods de store mængder data er modellens ophavsmænd ikke helt skråsikre omkring resultatet. For overraskelser sker, og modellen havde for eksempel ikke Sveriges ’Euphoria’ som vinder i sidste års finale. Omvendt mente modellen, at sangen var god nok til at være i top fem, så upålidelig er den heller ikke. Og når nu man har opskriften på en successang, hvorfor så ikke stille op til grand prixet næste år?

"Jamen, helt klart. Vi skriver en sang og vinder det hele i 2014," griner Benjamin Hughes.

Du kan selv følge med i den anden semifinale torsdag og finalen lørdag og se, om forudsigelserne passer. Bag modellen står Helge Munk Jacobsen, David Kofoed Wind, Kristian Michael Clarkson og Benjamin Hughes.  

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.