En gruppe forskere fra DTU Compute har sammen med arkitekter fra tegnestuen 3XN og virksomheden Odico netop modtaget prisen Best Paper Award til konferencen Architectual Geometry 2016 (AAG2016).

Best Paper Award til forskning i robotteknologi

onsdag 28 sep 16
|

Kontakt

David Brander
Lektor
DTU Compute
45 25 30 52

Fakta

AAG2016-konferencen samler forskere fra den akademiske verden og industrien til at præsentere og diskutere nye udfordringer og muligheder, som findes i krydsfeltet mellem geometri og design.

 

Læs mere her

En gruppe forskere fra DTU Compute har sammen med arkitekter fra tegnestuen 3XN og virksomheden Odico netop modtaget prisen Best Paper Award til konferencen Architectual Geometry 2016 (AAG2016). Prisen blev givet for artiklen Designing for Hot-Blade cutting: Geometric Approaches for High-Speed Manufacturing of Doubly-Curved Architectural Surfaces.

Artiklen præsenterer en ny, smart og prisbillig metode til design af dobbeltkrumme flader i arkitektur. Metoden går ud på, at en færdig designidé er klar til produktion ved hjælp af teknikken hot-blade skæring eller den mere enkle hot-wire, hvor en stærkt opvarmet og robotstyrret metaltråd skærer sig igennem en blok, som består af plastproduktet EPS.

 

De to robotteknikker

Begge teknikker gør det muligt at fremstille støbeformer hurtigt ved hjælp af robotter, som erstatning for enten håndlavede støbeforme i træ eller NC-fræsede støbeforme i EPS, som er begge er meget tidskrævende og dyre processer.

 

Den form et bøjet metalblad kan have kaldes i matematikken en elastisk kurve eller et Euler elastica. Design med elastiske kurver er eller har været en velkendt teknik. Før de nuværende CAD-programmer blev skibe, biler og flyvemaskiner designet ved hjælp af elastiske kurver. Hvis denne designproces skal efterlignes i en computer, kræver det brug af store ikke lineære ledningssystemer, som i praksis udelukker interaktivt design. Artiklen viser, at man ved en passende indskrænkning af de sædvanlige kurver brugt i CAD-systemer kan sikre, at det resulterende design er meget tæt på arkitektens vision, ved hjælp af elastiske kurver.

Hot-bladeteknologien er stadig under udvikling, men færdigudviklet vil den kunne gøre hidtil dyre prestigeprojekter, i fx byggeindustrien, langt billigere at udføre.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.