Sådan ”hører” hjernen lyde når du sover

Sådan ”hører” hjernen lyde når du sover

onsdag 22 jun 16
|

Kontakt

Lars Kai Hansen
Professor, sektionsleder
DTU Compute
45 25 38 89
Når vi falder i søvn, fortsætter hjernen med behandle de ord, som den hører. Men når vi går ind i den drømmende fase, bekymrer hjernen sig ikke længere om den ydre verden. Det viser et netop publiceret forskningsstudie i tidskriftet The Journal of Neuroscience med involverede forskere blandt andet fra forskningssektionen Kognitive Systemer ved DTU Compute.

Forskningsstudiet fremhæver, at søvn ikke er en homogen størrelse, men tværtimod består af forskellige faser: let søvn, drømmende søvn og dyb søvn. I søvnens første fase glider vi ikke fuldstændig ud af den ydre verden. Dette har formentlig en evolutionær baggrund, mener forskerne bag studiet. Tilbage i tid har det, at vi har kunnet registrere lyde under den lette søvn været en måde at beskytte os selv på. På den måde har det været muligt at være forberedt og vågne helt op ved lyden af en ubuden gæst - fx et rovdyr.

Læring mens vi sover
Nyere søvnforskning viser, at hjernen ikke kun registrerer velkendte eller nye lyde fra den lette søvnfase, men at den også kan bearbejde disse lyde, som eventuelt senere, i vågen tilstand, kan omsættes til beslutning eller handling. Interessant at undersøge om denne form for læring, under søvnens førte fase, virkelig  får konsekvenser, når man vågner op, påpeger forskerne i søvnstudiet Neural Markers of Responsiveness to the Environment in Human Sleep i The Journal of Neuroscience.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.