Foto: Shutterstock

DTU deltager i verdens største energitopmøde i Kina

tirsdag 06 jun 17
|

Kontakt

Birte Holst Jørgensen
Seniorforsker
DTU Wind
21 32 69 46
Kina er vært for verdens største topmøde på energiområdet. DTU er rigt repræsenteret ved mødet med flere oplæg om bæredygtig energi.

Verdens største energitopmøde finder sted i Beijing 6.-8. juni. Her mødes to højniveau globale fora til fremme af rene energiteknologier og overgang til en global økonomi baseret på ren energi. 21 lande samt EU Kommissionen har bekræftet deres deltagelse i den store begivenhed. Herunder USA, der vil være repræsenteret ved energiminister Rick Perry. Danmark er repræsenteret ved energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. DTU er stærkt repræsenteret ved møderne.

De to fora der mødes i Kina er Clean Energy Ministerial og Mission Innovation. Clean Energy Ministerial har 24 medlemslande, samt EU. Disse lande står tilsammen for 90 procent af de samlede investeringer i bæredygtig energi i verden og 75 procent af de globale udledninger af drivhusgasser.

"Forskning, udvikling og demonstration af nye bæredygtige energiteknologier og systemer vigtigt og presserende, hvis verden skal overholde to graders mål for global temperatur-stigning."
Birte Holst Jørgensen, seniorforsker, DTU Management

Mission Innovation styrker forskningen og udviklingen af vedvarende energiteknologier. Danmark er sammen med 21 andre lande med i dette initiativ. Målet er at gøre det mere attraktivt at investere i bæredygtig energi og øge tempoet i den globale omstilling til bæredygtig energi.

DTU deltager i en dansk pavillon under ledelse af State-of-Green sammen med Vestas, Dong, Danfoss og DI. Desuden holder en række DTU-forskere indlæg ved mødets store konferencer og seminarer, heriblandt professor Jacob Østergaard fra DTU Elektro, der blandt andet giver en TED-talk, samt professor Henrik Madsen fra DTU Compute.

Global temperaturstigning gør energiforskning presserende

Lederen af DTU’s delegation er Birte Holst Jørgensen, SDC Principal Coordinator Sustainable Energy og seniorforsker på DTU Management Engineering:

”Forskning, udvikling og demonstration af nye bæredygtige energiteknologier og systemer vigtigt og presserende, hvis verden skal overholde det to graders mål for global temperaturstigning, som der blev enighed om på COP21. Og her har DTU meget at byde ind med,” siger Birte Holst Jørgensen.

Hun understreger, at DTU er i den internationale topliga, når det kommer til viden om og forskning i bæredygtig energi. DTU er på en international rangliste verdens nummer to og Europas førende universitet på området, ifølge Academic Ranking of World Universities 2016 fra Shanghai Jiao University. Læs mere her.

DTU har specialister i bæredygtige energikilder, energisystemer samt i konvertering og lagring af energi. Hertil kommer ekspertise i politiske analyser og anbefalinger, konsekvensanalyser og kapacitetsopbygning inden for bæredygtig energiudvikling.

I maj næste år afholder København og Malmø det store energitopmøde under navnet Øresund Energy Week.

Læs mere

Mission Innovation

Danmark deltager sammen med 21 andre lande og EU i Mission Innovation, som skal styrke forskning og udvikling i ren energi. Målet er at sænke omkostningerne ved global omstilling til bæredygtig energi. Mission Innovation blev lanceret på åbningsdagen for COP21 den 30. november 2015. De deltagende lande har forpligtet sig til at fordoble deres investeringer i forskning i rene energiformer frem mod 2020. 

Clean Energy Ministerial

Clean Energy Ministerial (CEM) er et højniveau globalt forum, som promoverer politikker og programmer, der fremmer rene energiteknologier, erfaringsudveksling og overgangen til en global økonomi baseret på ren energi. Det første møde blev afholdt i Washington D.C. 19-20. juli 2010, med deltagelse af 23 lande. De deltagende lande dækker 80 pct. af verdens energiforbrug og 75 procent af de globale udledninger af drivhusgasser.

Clean Energy Ministerial Mission Innovation

Clean Energy Ministerial blev stiftet ved FN’s klimakonference i København i 2009 og består af de fleste G20-lande, samt EU og en række grønne førernationer herunder Danmark, Sverige, Norge og Finland. CEM-landene står tilsammen for 90 procent af de globale investeringer i grøn energi, der sidste år beløb sig til over 3.500 milliarder kroner på verdensplan.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.