Foto: Shutterstock

DTU booster aktiviteter inden for solenergi

tirsdag 31 okt 17

Kontakt

Ulla Høeberg Jørgensen
Teamleder, Internationale Partnerskaber
AFRI
27 21 59 55

Kontakt

Sune Thorsteinsson
Projektleder
DTU Electro
46 77 45 21

Solar DTU

Solar DTU omfatter forskning fra syv institutter:

1. DTU Byg
2. DTU Compute
3. DTU Elektro
4. DTU Energi
5. DTU Fotonik
6. DTU Fysik
7. DTU Nanotech

Læs mere på www.solar.dtu.dk

DTU har lanceret Solar DTU som indgang til universitetets forskning og rådgivning inden for solenergi. Samtidigt forbereder DTU en ny studielinje, der skal levere civilingeniører med speciale i solenergi.

Solar DTU er navnet på DTU’s nye initiativ, der skal sikre en ny, samlet indgang til universitetets forskning og rådgivning inden for solenergi. Solar DTU består af et netværk med syv institutters forskning og udvikling af bl.a. solvarmeanlæg og solceller, samt lagring og integration af solenergi i eksisterende energissystemer.

Solar DTU er oprettet med afsæt i solenergibranchens behov, som er blevet afdækket i en forudgående undersøgelse. Branchen viste stor interesse for at samarbejde med DTU omkring solenergi. Med Solar DTU kan virksomheder, interesseorganisationer og myndigheder med aktiviteter inden for solenergi lettere komme i kontakt med DTU om solenergi og etablere et samarbejde.

DTU kan blandt andet tilbyde test og rådgivning som understøtter vidensbaseret udbygning af solenergi i Danmark, og som sikrer høj kvalitet i produkter inden for solenergi.

Solenergi er konkurrencedygtig

I de seneste år er priserne på solceller og systemer faldet stærkt, og i december 2016 kunne Bloomberg vise, at solceller nu er den billigste form for elproduktion i omkring 60 lande. Samtidigt er varme produceret af solvarmecentraler blevet økonomisk attraktivt. Ved udgangen af 2016 var der i Danmark etableret 110 solvarmeanlæg med en størrelse på over 500 m2., hvilket er 37 procent af den samlede antal anlæg i hele verden af den størrelse. Og solfangerarealet på ca. 1,3 millioner m² for de danske solvarmecentraler udgør 80 procent af solfangerarealet af alle verdens solvarmecentraler.

DTU’s forskningsdekan Katrine Krogh Andersen sagde ved lanceringen af Solar DTU, at solenergi bliver stadig mere relevant og vigtig i fremtidens samfund, og at DTU kan medvirke i udviklingen af solenergi:

"Det er naturligt for DTU at være en del af udviklingen af solenergi. Ved at bidrage med vores forskningsbaserede ekspertise kan vi hjælpe andre med at blive en del af udviklingen."
Forskningsdekan Katrine Krogh Andersen

”Det er naturligt for DTU at være en del af udviklingen af solenergi. Ved at bidrage med vores forskningsbaserede ekspertise kan vi hjælpe andre med at blive en del af udviklingen.”

Civilingeniører med speciale i solenergi på vej

Dekanen kunne samtidigt annoncere, at DTU arbejder på at etablere en ny studielinje inden for solenergi under kandidatretningen Bæredygtig Energi.

”Vi er stolte af at kunne præsentere den nye studielinje. DTU bliver det første universitet i Danmark med en studielinje inden for solenergi,” sagde Katrine Krogh Andersen.

Sune Thorsteinsson, projektleder ved DTU Fotonik, er primus motor i opbygningen af studielinjen og vil fungere som studielinjekoordinator. Han uddyber:

”For at understøtte industrien inden for solenergi, der globalt set forventes at være stort set tiltagende indtil 2050, præsenterer vi nu en ny studielinje. Denne skal sikre højtkvalificeret arbejdskraft til solenergisektoren, samt at Danmark får nye innovative virksomheder, der udnytter det internationale boom i solenergi til at skabe nye løsninger, og ikke mindst kan skabe nye arbejdspladser og eksport,” siger Sune Thorsteinsson.

Den nye studielinje forventes at blive udbudt i 2018.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.