Building 324, photo Sonja Iskov

Henrik Madsen
Professor, Sektionsleder
DTU Compute

DTU Compute modtager årets største bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd på 44 mio. kr. Pengene går til det kommende center CITIES (Centre for IT-Intelligent Energy Systems in Cities), som skal ledes af professor Henrik Madsen.

Som et led i forankringen af dette store Smart Cities-projekt etablerer DTU Compute snarest et kontor, som skal facilitere viden om IT-intelligente løsninger i relation til Smart Cities projekter.

Om CITIES

CITIES skal skabe IT-løsninger til analyse, drift og udvikling af integrerede energisystemer (el, gas, fjernvarme og biomasse) i byer.
Centerets fokus er begrundet i de muligheder urbane miljøer tilbyder samt muligheden for synergi med mange allerede eksisterende green/smart cities projekter.

Byer giver gode forudsætninger for høj fleksibilitet i energisystemet på grund af deres befolkningstæthed og deres veludbyggede energinetværk, og så står de samtidig for 80% af det globale energiforbrug og CO2-udledning. Ved at koble energisystemerne sammen opnås en række fordele. Eksempelvis mulighed for en tabsfri energilagring (virtuel lagring) fra minutter til flere måneder.

CITIES vil både forske i langsigtede planlægningsmodeller og operationelle løsninger i forhold til integration af stadig mere vedvarende energi.

Centeret samler forskere fra DTU, Aalborg Universitet samt en række udenlandske universiteter (Korea, USA, Irland, Østrig, Spanien og Tyskland) og desuden indgår en lang række danske og udenlandske virksomheder og brancheorganisationer.